Region Östergötland

Eva Uustal utsedd till Årets Alumn

Bilden visar Eva Uustal

[2018-09-21]

Hallå där Eva Uustal, överläkare och expert på förlossningsskador i Region Östergötland, som har utsetts till Årets alumn vid Linköpings universitet tillsammans med biologen och föreläsaren Rebecka Le Moine.

Grattis, hur känns det att vara Årets alumn?

– Tack, det känns oerhört hedrande. Det finns ju så många välmeriterade alumner från vårt Alma Mater som förtjänar uppmärksamhet.

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?

– Ytterligare inspiration och kraft för att jobba vidare med att förbättra vården av kvinnor. Jag jobbar ju rätt intensivt både kliniskt och nationellt med att förändra tunga ingrodda strukturer som register, diagnoskoder, traditioner och tabuområden.

Hur går det för förlossningsvården i landet? Och i Östergötland?

– Vi har en förstklassig förlossningsvård och Östergötland är en förebild på många håll. Tillgängligheten för vård även efter förlossning, om det trasslar, har förbättrats bara på sista tiden. Vi har en välutbildad, bäckenbottenkunnig personal i länet och jag är mycket stolt över det. Men det krävs ständig kunskapspåfyllning och det är coolt att kunna bidra till den med till exempel genom Bäckenbottenutbildning.se.

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28

Motivering:
Eva Uustal får utmärkelsen Årets alumn för att hon under många år varit drivande i kampen för en trygg förlossningsvård. När hon var nyutbildad ST-läkare insåg hon att kunskapen om förlossningsskador låg inom vården och att något måste göras. 2014 drog hon igång ett nationellt bristningsregister, som systematiskt följer upp kvinnor med förlossningsskador, och 2017 en nationell bäckenbottenutbildning som visar läkare och barnmorskor hur skadorna kan förebyggas, hittas och behandlas. Samma år utsågs hon till Årets medicinsvensk.

Genom att utse Årets alumner uppmärksammar Linköpings universitet tidigare studenter som utmärker sig genom sina insatser och sitt engagemang. Den 11 oktober tar  Eva Uustal och Rebecka Le Moine emot utmärkelsen.