Region Östergötland

Europadagen 9 maj – Ett firande av fred och europeisk sammanhållning

[2018-04-11]

Den 9 maj firas Europadagen över hela Europa för att uppmärksamma freden och sammanhållningen i Europa. Dagen till ära kommer EU:s framtid att diskuteras av bland andra Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde och Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister. Diskussionen går att följa live.

Den 9 maj 1950 presenterade den franske utrikesministern Robert Schuman en plan i vilken Frankrike och Tyskland skulle samarbeta i produktionen av kol och stål för att stärka industrins uppbyggnad och hindra militär upprustning. Dagen blev startskottet för det EU vi lever i idag och varje år firas därför den 9 maj som den årliga Europadagen.

Precis som diskussionerna i Bryssel och runt i Europa kommer temat för dagen vara EU:s framtid. I Sverige har kommissionens representation i Sverige, Europaparlamentets kontor i Sverige, LO, TCO, SACO, Svenskt Näringsliv, Regeringskansliet och Sveriges kommuner och landsting gemensamt firat Europadagen under 10 år och i år bjuder de in till diskussion på Kulturhuset i Stockholm. I diskussionen deltar bland andra Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde och Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister för att svara på frågor som: Var är EU på väg? Vad ska EU fokusera på? Hur påverkar Brexit EU och vad händer efter Brexit? Vill du följa diskussionen är det möjligt att se en livesändning via regeringens webbplats eller via Facebook. Via Hashtaggen #Europadagen kan du även komma med synpunkter, tankar eller följa det som händer under firandet.

Även runt om i Europa firas dagen på en mängd olika sätt. I Bryssel, Luxemburg och Strasbourg håller EU-institutionerna öppet hus, den 5 och 9 maj i Luxemburg, den 10 juni i Strasbourg och den 5 maj i Bryssel.

Läs mer om Europadagen på EU:s gemensamma webbplats här

Läs mer om Europadagen på riksdagens webbplats här