-
Från den 1 januari 2019 sker en del förändringar när det gäller patientavgifter och rättigheter inom vård och tandvård.
-
Den 1 januari 2019 förstärks vårdgarantin inom primärvården. Istället för att du som patient ska få ett fysiskt läkarbesök inom sju dagar gäller en medicinsk bedömning av legitimerad vårdpersonal inom tre dagar.
-
Lena Bergvin Lundqvist har utsetts till ny närsjukvårdsdirektör för östra länsdelen. Hon kommer närmast från försvars- och säkerhetskoncernen Saab.
-
Varför lyckas metoden in vitro-fertilisering (IVF) hos många men inte hos alla? Nu undersöker Linköpingsforskare om sädesvätskan har egenskaper som kan förbättra resultaten. Läs mer i det nya numret av tidningen Forskning och utveckling på tema reproduktionsmedicin.
-
Från den 1 januari 2019 gäller en ny tidsgräns för avbokning av besök. Avboka senast 24 timmar innan besöket. Om du avbokar senare får du betala en avgift på 200 kronor för uteblivet besök.
-
Nu har årets AT-handledarpris delats ut i de tre länsdelarna vid två olika ceremonier. Karin Happstadius, Cecilia Jennersjö, Ceciia Frank, Shiraz Qadar och Ulrica Stenhammar belönas av AT-läkarna.
-
Tre vinnare har i dag fått dela på årets miljöpris. Flyktingmedicinskt centrum, Lunnevads folkhögskola och ortopedkliniken på Vrinnevisjukhuset belönas för sitt miljöarbete.
-
Rickard Lundin tillträder som ordinarie produktionsenhetschef för Katastrofmedicinskt centrum den 1 januari 2019. Han är i dag tillförordnad på posten, samt säkerhetschef och säkerhetsskyddschef i Region Östergötland.
-
En överenskommelse mellan Region Östergötland och ett 40-tal idéburna organisationer ska fördjupa samverkan och bidra till lösningar på dagens och framtidens samhällsutmaningar. Överenskommelsen blir ett slags kontrakt mellan regionen och civilsamhället. Igår undertecknades den.
-
Bra bemötande och förebyggande insatser inom psykisk ohälsa är viktigt för invånarna. Det visar en uppföljning av den stora undersökning av invånarnas psykiska hälsa som gjorts i Sydöstra sjukvårdsregionen.
-
Från den 13 december visas mödravårdsinformation via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Genom att logga in på 1177.se och under journaltjänster välja mödravård kan kvinnor i Östergötland följa sin graviditet och se de värden som mödravården mäter vid besöken.
-
Magnus Bernhardsson har i sin avhandling visat att spongiös benläkning skiljer sig från den konventionella beskrivningen av frakturläkning. Fynden tyder på att närvaron av benmärg vid kortikala benskador är betydelsefull och nödvändig.
-
Han mår bra, orkar mer och sover bättre. Med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT) i grupp har Göran Ericsson ändrat sina vanor och gått ner över 30 kilo i vikt. Det berättar han i det nya numret av Hälsotecken.
-
Hallå där Helena Frielingsdorf Lundqvist, specialistläkare i psykiatri vid Vrinnevisjukhuset och forskare och lärare vid Linköpings universitet, som utsetts till ny ordförande för svenska Läkaresällskapets kommitté för global hälsa.
-
Genom att bygga energieffektivt, byta ut gamla aggregat och se över ventilation och värme har Region Östergötland minskat energiförbrukningen med 17 procent sedan 2008. Nu är siktet inställt på solceller och beteendeförändringar.
-
Fyra vårdcentraler i länet deltar i ett pilotprojekt som innebär att diabetiker kan få sin ögonbottenscreening vid besök på vårdcentralens diabetesmottagning istället för på ögonkliniken. Målet är att förbättra tillgängligheten till ögonsjukvården och underlätta för patienterna.
-
Samverkansnämnden inom Sydöstra sjukvårdsregionen antog på fredagen en strategi för att utveckla vården i samverkan med näringslivet.
-
29 forskningssjuksköterskor i sydöstra sjukvårdsregionen har gått en kompetenshöjande utbildning som en del i en satsning på forskningssjuksköterskans roll. Det var Forum Sydost, i samarbete med Läkemedelsindustriföreningen som arrangerade den första fördjupningskursen för forskningssjuksköterskor och deltagarna gav höga betyg till kursen.
-
Nu satsar psykiatri-och habiliteringsenheten i västra länsdelen på att höja kompetensen om barns rättigheter med utbildningen Barn som anhöriga.
-
Hur fungerar primärvården i Rumänien? Den frågan ställde sig Internationella medicinska programmet (IMP) efter att allt fler rumänska EU-migranter bosatt sig i Sverige. I slutet av oktober reste representanter från två rumänska vårdcentraler till Östergötland, där de bland annat fick besöka Vårdcentralen Skäggetorp i Linköping.
-
Åsa Nilsdotter är överläkare på infektionskliniken i Region Östergötland och docent i infektionsmedicin vid Linköpings universitet. Hon kan få den mest korkade student att förstå och för det belönas hon nu med priset Kandidat Kork.
-
Efter en lång debatt antog det nya regionfullmäktige på tisdagen den styrande koalitionens förslag till strategisk inriktning och finansplan för Region Östergötland.
-
Region Östergötland är en av parterna i en ny nationell storsatsning på avancerad diagnostik och individanpassad behandling av svåra sjukdomar. Ett av sju planerade center i landet hamnar på Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Det regionala initiativet för jordbruksutveckling Agtech 2030 i Östergötland får finansiering av Vinnova i tio år. Satsningen ingår i programmet Vinnväxt som en del i att stärka ledande regionala innovationsmiljöer.
-
Att hoppa av skolan riskerar att leda till ett livslångt utanförskap. Projektet #jagmed har i tre års tid drivits av regioner och kommuner i Östra Mellansverige i syfte att motverka skolavhopp. Nu är det dags att summera resultaten.
-
Patienter med spinal stenos eller diskbråck som behandlas med fysioterapi inför en ryggoperation upplever minskad smärta och rörelserädsla samt ökad hälsorelaterad livskvalitet. Det visar Yvonne Lindbäcks avhandling inom fysioterapi.
-
Under våren har Nationell Patientenkät genomförts inom olika delar av psykiatrin och drygt 33 000 patienter har gett sin syn på den vård de fått. Överlag är upplevelsen positiv, framför allt i öppenvården.
-
Lars Karlsson från vårdcentralen i Boxholm vann titeln ”Årets vårdchef 2018” för sitt goda ledarskap inom den nära vården.
-
I dag inleds Psykiatriska veckan, ett arrangemang med föreläsningar på framförallt Louis De Geer i Norrköping. Region Östergötland är en av arrangörerna.
-
Korrekt sårvård är viktigt för att undvika onödig användning av antibiotika.
-
Region Östergötland ställer sig bakom Transportutmaningen, som drivs av initiativet Fossilfritt Sverige. Målet är att år 2030 endast utföra och köpa fossilfria inrikestransporter.
-
Vrinnevisjukhuset får en ny vårddirektör. Det blir Jessica Frisk, idag verksamhetschef vid kirurgiska kliniken, som tillträder tjänsten i början av nästa år.
-
Nu är fullmäktiges presidium, revisorer och regionstyrelse i Region Östergötland vald för den kommande mandatperioden. Det skedde idag vid regionfullmäktiges konstituerande sammanträde.
-
I sin avhandling har specialistläkaren Gunnthorunn Sigurdardottir studerat markörer för inflammation och hjärt-och kärlsjukdom hos psoriasispatienter. Resultaten talar för att inflammationen är delvis kopplad till kroppsvikt och bukfetma.
-
Nu närmar sig årets höjdpunkt för alla som är intresserade av entreprenörskap och innovation – East Sweden Innovation Week. Mellan den 5 och 11 november arrangeras närmare 30 olika evenemang i hela länet. Gemensamt har de perspektiven innovation, entreprenörskap och hållbarhet.
-
Region Östergötland har nu tecknat avtal med Capio Movement AB att bedriva ortopedi-, kirurgi- och anestesiverksamheten vid Lasarettet i Motala.
-
Det bubblar av vetgirighet på Vårdcentralen Kärna i Linköping. Sedan snart två år tillbaka är vårdcentralen en universitetssjukvårdsenhet och forskning är idag en del av det dagliga arbetet. Nu engagerar forsknings- och utvecklingsarbetet mer och fler än någonsin.
-
Rada Ellegårds avhandling undersöker hur HIV undkommer immunförsvaret och hur HIV-infektion regleras i dendritiska celler. I dag hålls föreläsningar om infektionssjukdomar på Medicinska fakulteten inför disputationen i morgon.
-
Nu kan invånare i Östergötland nå fler läkarintyg och läkarutlåtanden genom säker inloggning på 1177.se. En fördel med att samla intygen på webbplatsen är att de kan skickas vidare digitalt till berörda myndigheter.
-
Läkaren Martin Eckhardts avhandling undersöker faktorer som har betydelse för hur tillgång till vård kan förbättras för fattig landsbygdsbefolkning i Ecuador.
-
Allt fler använder 1177 Vårdguidens webbplats 1177.se. Under september slogs rekord med över tio miljoner besök. Statistiken visar att invånarna i Östergötland bland annat uppskattar att fler och fler mottagningar skapar nyttiga e-tjänster på webben.
-
Region Östergötland ligger i topp med en helt fossilfri kollektivtrafik och minskad användning av energi i sina lokaler med en femtedel åren 2009-2017. Det visar årets Öppna jämförelser av miljöarbetet i regioner och
-
Region Östergötland beräknas göra ett minusresultat på 160 miljoner kronor under 2018, visar den senaste helårsbedömningen. Den främsta orsaken är fortsatta underskott i de sjukvårdande verksamheterna.
-
Kammarrätten går på Region Östergötlands linje i den rättsliga prövningen av upphandlingen av vårdtjänster vid Lasarettet i Motala.
-
Brännskadecentrum vid Universitetssjukhuset i Linköping har ackrediterats av den europeiska brännskadeorganisationen (EBA). Hittills är det endast ett tiotal enheter i Europa som godkänts enligt denna kvalitetsnorm.
-
Under sommaren 2018 har en besöksundersökning genomförts i Östergötland. Över 500 personer intervjuades på tio olika platser i regionen. Resultatet visar att Östergötland är ett besöksmål man gärna återvänder till och rekommenderar till sina nära och kära.
-
På torsdag den 18 oktober föreläser biträdande professor Martin Hägglund i Forskning i framkant.
-
Antalet organdonationer inom den Sydöstra sjukvårdsregionen har ökat under de senaste åren. Samtidigt har möjligheten att donera i högre ålder också blivit större.
-
Marie Blomberg är nybliven professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet.
-
Säsongsinfluensan kommer varje vinter men tidpunkten för utbrottet varierar från år till år. Linköpingsforskaren Armin Spreco och hans forskargrupp har utvecklat en metod att förutse när det ska ske. Den har nu fått internationell uppmärksamhet.
-
Nu är han klar - Jacob Juul Jensen är den första färdigutbildade danska akutläkaren, utbildad i Linköping. Nu har han fått sitt specialistbevis påskrivet på Universitetssjukhuset i Linköping och hemma i Danmark väntar en ny specialistroll.
-
Östergötland har av den världsomfattande organisationen Green Destinations blivit utnämnd till en hållbar besöksdestination, och placerar sig bland de främsta hundra i världen. I går tog Visit Östergötland emot diplomet under Global Green Destinations Conference i Nijmegen i Nederländerna.
-
Andreas Münch, universitetsöverläkare på mag-tarmkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, och hans forskargrupp har fått pris av United European Gastroenterology (UEG). Med prissumman på en halv miljon kronor ska de skriva europeiska riktlinjer för den inflammatoriska tarmsjukdomen mikroskopisk kolit.
-
Med bra mat, daglig motion och inte mer mediciner än nödvändigt går det att hitta balans i livet även för äldre. Det menar specialistläkaren Margareta Lundberg, som föreläser i Norrköping på onsdag under den nationella kampanjveckan Balansera mera.
-
Nya läkemedel är ett prioriterat område när hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar om resursfördelning inför 2019. Hjärt- och kärlsjukdomar, akut barnsjukvård, ögonläkemedel och diabeteshjälpmedel är några av de andra områden som får del av resurstillskottet.
-
Christopher Sjöwall, reumatolog och universitetslektor, har fått Scandinavian Journal of Rheumatology/Scandinavian Rheumatology Research Foundation-stipendiet. Han arbetar i gränssnittet mellan patientnära och experimentell forskning. Här har han hittat biomarkörer med potential att förutspå sjukdomsutveckling hos patienter med den autoimmuna inflammationssjukdomen SLE.
-
Sedan slutet av sommaren kan flera yrkesgrupper forska, utbilda och arbeta kliniskt samtidigt. Huvudarbetsgivare är Linköpings universitet även om tjänsterna finansieras av både Region Östergötland och universitetet. ”Vi är väldigt glada över att ha avtalet på plats”, säger HR-direktör Zilla Jonsson.
-
UPPDATERAD: En olycka med minst åtta bilar inblandade inträffade på E4:an i norrgående riktning i höjd med Löfstad. Region Östergötland gick upp i stabsläge och regional sjukvårdsledning etablerades.
-
Hallå där Eva Uustal, överläkare och expert på förlossningsskador i Region Östergötland, som har utsetts till Årets alumn vid Linköpings universitet tillsammans med biologen och föreläsaren Rebecka Le Moine.
-
Den här veckan samlas Sveriges anestesi- och intensivvårdsläkare i Linköping för kunskapsutbyte på SFAI-veckan. Här får besökarna bland annat höra mer om östgötska kompetensområden som brännskadevård, patientstyrd sövning och högisolering av patienter med farlig smitta.
-
Psykologiska resurser som självkänsla och copingförmåga innebär ett skydd mot kärlsjukdom, och kan påverkas i positiv riktning. Det visar barnläkaren Oskar Lundgrens doktorsavhandling från Linköping.
-
För tredje året i rad har Östergötland högst andel överlevande patienter efter hjärtstopp. Det visar Svenska Hjärt-lungräddningsregistrets senaste årsrapport.
-
Homosexuella och heterosexuella par som har fått barn genom surrogatbehandling utomlands upplever inte förhöjda stressnivåer kopplade till sitt föräldraskap. Flertalet tycker att de kan vara öppna om barnets ursprung och bemöts väl i den svenska hälso- och sjukvården.
-
Hälso- och sjukvården kämpar ständigt med att få resurserna att räcka till de vårdbehov som människor har. En problematik som ser ut att öka i världen. Vid en internationell konferens i Linköping den 13–15 september träffas forskare, ledare inom hälso- och sjukvård och beslutsfattare från flera länder och diskuterar frågor inom området.
-
På torsdag föreläser professor och överläkare Carl-Johan Carlhäll i Forskning i framkant.
-
Båda regionens AT-orter prisas för sin rättvisa rekrytering av Sveriges yngre läkares förening (SYLF). ”Vi är stolta”, säger den ena chefen. ”Glädjande”, säger den andra.
-
Patienterna i Östergötland har ett gott helhetsintryck av mottagningarna och vårdavdelningarna på sjukhusen i länet. Det visar vårens stora nationella patientenkät där nästan alla regioner och landsting deltagit.
-
En delegation från Eldoret i Kenya besöker denna vecka Universitetssjukhuset i Linköping. Bakgrunden är det nära samarbete som Region Östergötland och Linköpings universitet har med sjukhuset och universitetet i Eldoret.
-
Aktiva elitfriidrottare som utsatts för sexuella eller fysiska övergrepp någon gång i livet löper större risk för att drabbas av skador. Sambandet ses främst hos kvinnliga idrottare visar en ny studie från Athletics Research Center vid Linköpings universitet.
-
Det preliminära valresultatet ger ingen tydlig indikation på hur Region Östergötland kommer att styras under den kommande mandatperioden. Den styrande koalitionen bestående av S, C, L och MP får 49 av de 101 mandaten i regionfullmäktige, vilket är 7 färre än vid förra valet.
-
Nu startar Smart Kompetens i Östra Mellansverige i samarbete mellan fem regioner. Projektet syftar till att stärka kompetensen hos anställda inom industriföretag i Östra Mellansverige och öka företagens tillgång till arbetskraft med rätt kompetens.
-
Från placering 23 till 14. Så högt klättrar Vrinnevisjukhuset i Norrköping i den årliga AT-rankingen gjord av Sveriges yngre läkares förening. ”Att alla våra AT-läkare rekommenderar studieorten är ett kvitto”, säger Magnus Runqvist, verksamhetschef för AT-organisationen i Norrköping.
-
Lena Sahrblom är ny rektor på Lunnevads folkhögskola. Hon tror på gemenskap och vill bidra till en stark vi-känsla på skolan. ”Det är vi tillsammans som utvecklar hela verksamheten”, säger hon.
-
Vad tycker partierna i regionfullmäktige i olika frågor? Det tar tre väljare i Östergötland reda på i Hälsotecken valextra, som skickas till alla hushåll i länet.
-
Regionstyrelsen satsar 12,5 miljoner kronor på en ny mottagning för självdialys vid Vrinnevisjukhuset. Syftet är att ge dialyspatienter större möjligheter att aktivt delta i sin behandling.
-
Barnsjukvården vid Vrinnevisjukhuset får ett resurstillskott för att stärka det ökade behovet av akutsjukvård för barn. Det är en av de satsningar som hälso- och sjukvårdsnämnden i dag fattat beslut om.
-
Tidningen Forskning och utveckling är nominerad till det prestigefyllda Publishingpriset 2018. Tidningen som ges ut av Region Östergötland och Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet i samarbete med byrån Content Innovation, sprider kunskap om aktuell medicinsk forskning i länet.
-
Först utsågs de till Årets transportskola. Sedan kammade en av deras elever hem Yrkes-SM. Och nu har sju elever från Vreta Utbildningscentrum vunnit Skol-SM. ”Nu har vi vunnit det som går”, säger enhetschefen Helena Jaeger.
-
Nu har årets kulturstipendiater utsetts av Region Östergötland. – Tanken med de här stipendierna är både att uppmärksamma konstnärernas arbete och att stimulera till fortsatt utveckling av kulturen. Därför känns det bra att årets stipendiater är verksamma inom så många olika av kulturens områden, säger Eva Andersson (S), regionfullmäktiges ordförande
-
Kropp och psyke samverkar när ett barn ska återhämta sig från psykisk ohälsa. Det ser Malin Löf, specialist inom fysioterapi med inriktning mot mental hälsa, psykiatri och psykosomatik. Hon är den första specialistfysioterapeuten som anställs inom barnpsykiatrin i landet.
-
I dag invigdes den nya dagkirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset (US) i Linköping. Därmed är hela vårdkedjan för bröstcancerpatienter samlad på ett ställe. Kliniken blir en spjutspetsenhet för utveckling av dagkirurgisk verksamhet.
-
För tredje året anordnar Region Östergötland tillsammans med Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet ett nationellt samtal om den mobila vården. Bland talarna märks flera ledande personer inom svensk sjukvård. I år är intresset att delta rekordstort.
-
222 huvudvridningar i timmen och ett sittande arbete i trucken. Det gör truckförarens arbete till ett högriskyrke, ser forskare vid Arbets- och miljömedicin i Region Östergötland. Snart ska de presentera resultaten på en internationell ergonomisk konferens i Italien.
-
Nu är lustgasdestruktionsanläggningen på förlossningen vid Vrinnevisjukhuset på plats och i funktion. "Det är positivt både för arbetsmiljön och för patienterna", säger miljö- och säkerhetschef Mats Persson.
-
Allt fler patienter vill träffa en läkare på webben i stället för att fysiskt gå till en vårdcentral. Region Östergötland är bland de första landstingen och regionerna som har startat en digital vårdcentral. Vårdcentralsläkaren Mikael Lorentzon är med sedan starten för ett drygt halvår sedan.
-
Taktil massage kan både minska oro och smärta. Nu utbildas undersköterskor från regionens olika vårdverksamheter i metoden.
-
Vad finns att se och uppleva i Östergötland för en turist och hur tar vi hand om våra gäster på bästa sätt? Nu finns en webbaserad utbildning där man kan förbättra sig som ambassadör för länet.
-
Högst andel deltagare tackade ja till att delta i SCAPIS-studien i Linköping. Studien där man undersökte 5000 deltagare genomfördes också snabbast i landet.
-
Region Östergötland har förlängt avtalet med Aleris om ortopedi och kirurgi på Lasarettet i Motala. Det säkrar vården tills domen om den nya upphandlingen kommer.
-
Värmen och torkan i Östergötland har orsakat en akut brist på foder för betande djur. Region Östergötland ser positivt på att insatser görs och ska se över vad de egna verksamheterna kan bidra med.
-
På Östgötaleden finns ett antal ”rofyllda och tysta platser”, nu enklare att hitta med en digital karta. Här kan man rensa hjärnan och vila, utan sociala ljud. Nu är det enklare att hitta platserna med en digital karta.
-
Fler och fler patienter behandlas med kognitiv beteendeterapi (KBT) på nätet i Region Östergötland. Behandlingen är effektiv för patienterna och gör att behandlarna kan ta emot fler patienter.
-
Under sommarmånaderna ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. Oftast är det mat och vatten som är smittkällan men det finns enkla sätt att minska risken - både vid grillningen, besöket i kohagen och när du dricker ur brunnen vid sommarstugan.
-
Hur förändrar sig symtom över tid hos patienter med maligna hjärntumörer och hur tidigt kan de upptäckas och adekvat rehabilitering sättas in? Det undersöks i en pågående studie vid neurokirurgiska kliniken som presenterats internationellt.
-
I går invigdes en ny spännande sträcka på Östgötaleden där natur möter kultur. På ”AnnaGerdas slinga" möts vandraren av citat från Gerda Anttis böcker illustrerade av Anna Helldorff.
-
Östgötsk falafel och bönpasta kan bli nya närproducerade rätter om ett regionalt utvecklingsprojekt faller väl ut. Nu odlas den proteinrika åkerbönan på försök i Vreta Kluster för att sedan testas av livsmedelsindustrin.
-
Region Östergötlands satsning på ett språksnabbspår för nyanlända med hälso- och sjukvårdskompetens kortar vägen till vårdjobb med flera år. Närmare 70 procent av deltagarna från första omgången av satsningen har fått jobb inom vård och omsorg.
-
Tekniska system kan underlätta för läkare att fatta rätt beslut på kort tid och ge mer tid för patienten. Det tryckte Magnus Janzon, docent och verksamhetschef vid kardiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping (US), på under två seminarier i Almedalen i dag.
-
Artificiell intelligens (AI) och digitala vårdcentraler. Avhopp från gymnasiet och visualiseringen av kvinnors underliv. Det är exempel på vad Region Östergötland kommer att diskutera under politikerveckan i Almedalen. ”Vi har ett spännande och varierat program i år”, säger regiondirektör Krister Björkegren.
-
Nu har regeringen gett klartecken till nya investeringar inom infrastruktur i Region Östergötland under åren 2018-2029. Satsningar ska göras bland annat på ökad framkomlighet och trafiksäkerhet, och utbyggnad av större omstigningshållplatser i kollektivtrafiken. Nya resecentrum planeras i Norrköping och Linköping.
-
Niklas Borg och Hanna Melander är läkarstudenter och har ett ovanligt sommarjobb i Region Östergötland. De är testpiloter för ett nytt arbetssätt där läkarstudenter lär sig vårdadministrativa uppgifter under handledning.
-
Förlossningstiden är längre hos kvinnor med ett högt BMI jämfört med normalviktiga kvinnor. Det visar specialistläkaren Sara Carlhälls doktorsavhandling från Linköpings universitet.
-
Varför väljer vissa alkohol framför friska belöningar? Förändringar i ett signalsystem i hjärnan bidrar till utveckling av alkoholberoende hos råttor, enligt en ny studie ledd av forskare vid LiU. Fynden, som publiceras i Science, pekar mot att det fungerar på liknande sätt även i människor.
-
Margareta Kristenson från Region Östergötland har valts till styrelseordförande för det internationella HPH-nätverket, The International Network of Health Promoting Hospitals and Health Services. ”Det ger oss ökade möjlighet till internationella utbyten, men också till att påverka utvecklingen av en mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård i olika delar av världen”, säger hon.
-
Genom att vårdcentraler tar bilder på hudförändringar och skickar dem till hudkliniken för bedömning slipper många patienter besöka kliniken.
-
I sommar fortsätter sjukhusen i länet sitt dagliga samarbete för att ta emot dem som söker vård på ett så bra sätt som möjligt. Väntetiderna kan öka till följd av en lägre bemanning och patienter kan ibland få vård på ett annat sjukhus än det närmaste.
-
Cellens skräphanteringssystem kan sprida skadliga klumpar av proteiner mellan nervceller i hjärnan vid Alzheimers sjukdom, visar Martin Hallbeck och hans forskargrupp i en ny studie.
-
Energikontoret Östra Götaland förs nästa år över till Region Östergötland. I dag fattade regionstyrelsen beslut om organisationsförändringen.
-
Den östgötska hälso- och sjukvården står sig fortsatt väl i en nationell jämförelse. Det visar Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018, som Sveriges kommuner och landsting presenterar i dag.
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland satsar totalt sju miljoner kronor för att fler diabetiker i länet ska få tillgång till insulinpumpar och sensorer. Satsningen omfattar både barn och vuxna med diabetes typ 1.
-
Nu får alla femåringar i Östergötland en spännande bok om fiffiga kroppen och finurliga knoppen i samband med besöket på barnavårdscentralen.
-
I dag visar det hälsofrämjande arbetet i Region Östergötland upp sig internationellt på en folkhälsokonferens i Bologna. Tobakspreventivt arbete, hälsoguider i Boxholm och strategin Sätt Östergötland i rörelse.nu ska inspirera kollegor från hela världen.
-
Patienter som behandlas med cytostatika för tjock- och ändtarmscancer upplever neurologiska biverkningar och påverkan på dagliga aktiviteter. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.
-
Nu har det första centrumet i Region Östergötland miljöcertifierats enligt internationell standard. ”Det här är en kvalitetsstämpel och numera genomsyrar miljöfrågorna hela vårt system”, säger produktionsenhetschefen Elisabeth Kristiansen.
-
I dag den 4 juni öppnar en ny vårdcentral i Mirumgallerian i centrala Norrköping. Vårdcentralen Mirum drivs i privat regi och är auktoriserad av Region Östergötland, vilket innebär att man betalar samma patientavgift och har lika villkor som på andra vårdcentraler i regionen.
-
Hoppar du glatt upp ur sängen på morgonen eller är du som mest pigg sent på kvällen? Om du blir morgon- eller kvällsmänniska styrs av dina gener, förklarar överläkaren Eva Svanborg i det nya numret av Hälsotecken.
-
Avdelning 9 vid ortopedkliniken på Vrinnevisjukhuset har utsetts till "Årets VFU-arbetsplats 2018" av Studentkåren vid medicinska fakulteten vid Linköpings universitet.
-
I år är det 150 år sedan Lunnevads folkhögskola öppnade. Tillsammans med folkhögskolorna Hvilan och Önesta var man därmed först ut i landet. ”Inte så många arbetsplatser inom regionen är så gamla”, säger tf rektor Jan Druidh.
-
Studenter som läser miljövetenskap har nu åter chansen att söka Region Östergötlands pris för examensarbeten som har en koppling till regionens miljöarbete.
-
Visualisering av kvinnokönet, blockkedjeteknik och gig-ekonomi. Det är några ämnen som diskuteras i East Sweden Arena under Almedalsveckan.
-
Nu har den 5000:e deltagaren i forskningsprojektet SCAPIS (Swedish CardioPulmonary bioImage Study) undersökts i Linköping. Det betyder att projektet går i mål i Östergötland. Nu finns en stor databas för framtida forskning på hjärt-lungområdet.
-
Nu är det klart vad som blir årets östgötska bakverk och konsthantverk och vem som är årets landsbygdsstipendiat. Priserna delas ut inför Östgötadagarna den 1-2 september.
-
Region Östergötland har startat en förstudie till en förbättrad osteoporosprocess som ska stärka vårdkedjan för patienter med benskörhet, osteoporos. ”Vi ser stora möjligheter att minska risken för återfallsfrakturer i patientgruppen”, säger Marta Vergara Valganon, överläkare vid endokrinmedicinska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Hur kan vården utveckla kognitiva tester som ännu tidigare upptäcker demens? Hur ser det ut i hjärnan när Alzheimers sjukdom sprids? Det kan du läsa om i det nya numret av Tidningen forskning och utveckling. Temat är neurodegenerativa sjukdomar i hjärnan.
-
Chefers, sjuksköterskors, undersköterskors och läkares upplevelser av patientsäkerhetskultur skiljer sig åt. Läkares värderingar och normer kan ha betydelse för säkerheten i sjukvården. Det visar Marita Danielssons avhandling om kulturella perspektiv på patientsäkerhet.
-
Den 25 maj träder dataskyddsförordningen i kraft, som innebär nya krav för hur personuppgifter får behandlas. Region Östergötland har genomfört en rad förändringar med anledning av den nya lagen.
-
Linköping är värd för det europeiska nätverket SERN:s årliga konferens som hålls i Sverige den 17 till 19 maj. Nätverket är ett samarbete mellan kommuner och regioner i Sverige och regionen Emilia Romagna i Italien.
-
I dag inleds en tre dagar lång konferens om allmäntjänstgöring för läkare. Den nationella konferensen arrangeras av Region Östergötland och samtliga av landets 20 landsting och regioner deltar.
-
En tysk delegation är på plats i Region Östergötland för att lära om interprofessionella och innovativa arbetssätt i primärvården. Här får de träffa Skäggetorps, Gerias och Valdemarsviks vårdcentraler, telefonrådgivningen på 1177 Vårdguiden och Digitala vårdcentralen.
-
Sjuksköterskan Christina Andreae har undersökt aptit hos patienter med hjärtsvikt. Resultaten visar att många hade nedsatt aptit och att särskilda riskfaktorer bör uppmärksammas.
-
För 40 år sedan kom de första kvinnorna till mammografisk hälsokontroll i Östergötland. Förra året deltog 43 082 kvinnor, vilket är 83 procent av alla som kallats. I tisdags firade bröstenheten på Universitetssjukhuset i Linköping 40 års screeningverksamhet som har sänkt dödligheten i bröstcancer.
-
I dag invigdes en nyöppnad psykiatrisk öppenvårdsmottagning i centrala Norrköping. Det är den tidigare Vrinnevimottagningen som har flyttat från Vrinnevisjukhuset till Prästgatan 12b och bytt namn till psykiatrisk mottagning Spiran, även kallad Spiranmottagningen.
-
Region Östergötland vill utveckla vårdcentralerna i Valdemarsvik och Kisa till vårdcentrum där regionen och kommunerna samverkar i syfte att skapa bästa möjliga hälsa, vård och omsorg.
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden förstärker neonatalvården i länet med 10 miljoner kronor. Resurstillskottet ska användas för att öka antalet intensivvårdsplatser för förtidigt födda barn. Även förlossningsvården får ett resurstillskott på 12 miljoner kronor.
-
Vårdcentralen Österbymo har höjt sina patientbetyg i allt från tillgänglighet till delaktighet och förtroende hos patienterna.
-
I mars låg Region Östergötland för första gången under 300 antibiotikarecept per 1000 invånare under de senaste 12 månaderna. "Det är ett steg i rätt riktning, och trenden visar att öppenvården skriver ut färre antibiotikarecept än för ett par år sedan", säger Morgan Edström, apotekare i Region Östergötlands Strama-arbete.
-
Hallå där Mats Ulfendahl, forskningsdirektör i Region Östergötland. Vad betyder brukarmedverkan i forskningen?
-
Nu är Region Östergötland årsredovisning för 2017 fastställd. Den sammanfattar regionens verksamhet och ekonomiska resultat under det gångna året.
-
Upphandlingen av ortopedi och kirurgi vid Lasarettet i Motala riskerar att dra ut på tiden sedan en rättslig prövning av tilldelningsbeslutet skett. Region Östergötland överklagar nu en dom som meddelats av förvaltningsrätten till kammarrätten.
-
Specialistsjuksköterskan Ulrika Odelram Wiréen på onkologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping (US) får Nätverket mot gynekologisk cancers eldsjälspris för region sydöst 2018. ”Det är så klart jätteroligt”, säger pristagaren själv.
-
Forum Sydost, i samarbete med representanter från lokala nätverk för forskningssjuksköterskor och Läkemedelsindustriföreningen (LiF) arrangerar nu den första fördjupningskursen för forskningssjuksköterskor i Sydöstra sjukvårdsregionen.
-
I augusti hålls den andra upplagan av den internationella nycirkusfestivalen Cirkusslottet.
-
Ingmarie Jarnhed Andersson har tagit emot utmärkelsen Årets sårsjuksköterska 2018 i Borås. Hon har arbetat med brännskadevård i fyrtio år och fått en gedigen erfarenhet av sår.
-
I år är det 30 år sedan Vrinnevisjukhuset togs i bruk. Det firade Region Östergötland på onsdagen med smörgåstårta, skratt och många minnen.
-
Patienter som har bröstcancertumörer med vissa biologiska biomarkörer har mer nytta av antihormonell behandling än andra. Det visar Helena Fohlins avhandling från Linköpings universitet.
-
8 av 10 är nöjda med vårdcentralsbesöket. Det visar den nationella patientenkäten som skickades ut till 21 500 östgötar i oktober förra året.
-
Svaga belastningar kan ha stor effekt på en läkande hälsena utan att ge några större skador på vävnaden eller öka inflammationen. Det visar Malin Hammermans avhandling.
-
Den 10 april får huvudentréerna på sjukhusen i länet gemensamma öppettider. Förändringen är ett led i arbetet för att öka säkerheten på sjukhusen.
-
Psykiatriprofessor Markus Heilig har tilldelats Söderbergska priset i medicin för sin forskning om alkoholism. ”Jag är otroligt hedrad”, säger han.
-
78,7 procent av hushållen i Östergötland hade tillgång till bredband på 100 Mbit/s i oktober 2017, vilket är en ökning med 4,1 procent. Snittet för riket är 78,5 procent. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2017.
-
Den kliniska forskningen i Östergötland håller en hög kvalitet. Det visar en utvärdering som Vetenskapsrådet har gjort på uppdrag av regeringen.
-
Vilket värde har EU:s regionalpolitik och finansiering från strukturfonder för Östergötland och grannregionerna i Östra Mellansverige? Den frågan har i dag varit i fokus under en konferens i Norrköping. Konferensen ingår i EU-kommissionens initiativ "Europe in My region".
-
I Sverige blir omkring 200 till 250 personer om året sjuka i TBE, fästingburen hjärninflammation. Östergötland är ett av flera län där de rapporterade fallen ökat under senare år. Smittskyddsläkare rekommenderar därför personer som vistas mycket i naturen i utsatta områden att vaccinera sig.
-
Grön pilgrimsvandring och #Utflykta är sådant som ska locka turister till Östergötland framöver. Det är några av satsningarna som Visit Östergötland presenterade på Besöksnäringens dag i Linköping.
-
Kan antibiotika lindra symtomen för patienter med halsfluss även när provsvaren är negativa för streptokock A? Den frågan ska Katarina Hedin försöka få svar på i en studie som har utsetts till årets FORSS-projekt.
-
Känner du någon eldsjäl på landsbygden, en hobbykonditor eller en konstnär med det lilla extra? Nu är det dags att lämna in nomineringarna till årets östgötska landsbygdsstipendiat, årets bakverk och årets konsthantverk.
-
I år är det 15 år sedan Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, bildades. Detta firades på fredagen med en jubileumskonferens på Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Ett beslutsstöd utvecklat av forskare vid kardiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping och primärvården har testats i Region Östergötland och visat sig förbättra behandlingen för patienter med förmaksflimmer.
-
Den nya dataskyddsförordningen som träder i kraft i slutet av maj innebär en hel del förändringar för Region Östergötland. Just nu pågår ett intensivt arbete för att förbereda för den nya lagen.
-
Nu är den nya akutmottagningen och ambulansintaget på Vrinnevisjukhuset i Norrköping invigt. Akutsjukvården för både barn och vuxna samlas i moderna lokaler med ny röntgendiagnostik. ”En oerhört rolig fredagseftermiddag”, säger regionstyrelsens ordförande Mats Johansson (S).
-
Ungdomar vill ha mer kunskap om vad som är normala reaktioner på stress, och när ångest och depression blir en sjukdom. De vill också få information om var de kan få stöd och hjälp om de skulle drabbas av psykisk ohälsa. Det visar Om mig, en årlig webbenkät om hälsa och livsstil till ungdomar i grund- och gymnasieskolan i Östergötland.
-
VFU-priset delas varje år ut till en vårdenhet inom Region Östergötland som har utvecklat den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU.
-
Regionstyrelsen har i dag fattat beslut om en handlingsplan för att bromsa kostnadsutvecklingen i Region Östergötlands verksamheter.
-
Majoriteten av invånarna i Östergötland anser sig ha tillgång till den hälso-och sjukvård som de behöver och har även förtroende för sin vårdcentral och sitt sjukhus, visar Hälso- och sjukvårdsbarometern.
-
Personer som drabbats av stroke i yrkesverksam ålder, ögonsjukdomar, inflammatoriska tarmsjukdomar och vårdprocessen för äldre med psykisk ohälsa är de fyra områden som hälso- och sjukvårdsnämnden sätter särskilt fokus på i uppdragen till vårdgivarna inför 2019.
-
Nu kan man ringa vårdcentraler, folktandvården och sjukhuskliniker i Region Östergötland som vanligt igen.
-
Demens förändrar inte bara livet för den som är sjuk utan också för de närstående. Det berättar Elsie-Britt Kinneteg, vars mamma har en demenssjukdom, i det nya numret av Hälsotecken.
-
Under våren genomför Region Östergötland undersökningar om patienters erfarenheter och upplevelser av vården.
-
Region Östergötland har beviljats Vinnovamedel för att bli en ”innovationsmotor” inom e-hälsa. Projektet som är kopplat mot Swedish Medtech får 4,4 miljoner kronor fördelat på tre år.
-
8000 invånare i länet får enkäten från Region Östergötland och Folkhälsomyndigheten.
-
Patienterna ger nu ännu högre betyg till patientmåltiderna på sjukhusen i Region Östergötland. Flertalet patienter tycker att maten smakar och doftar gott och är nöjda med måltidsmiljön och måltidsupplevelsen, visar Tempen patientenkät.
-
I morgon den 24 februari firas Sverigefinnarnas dag i Sverige. I Östergötland finns ett nätverk för Finskt förvaltningsområde som på olika sätt främjar det finska språket och kulturen i Sverige.
-
Region Östergötland och Linköpings universitet har åter en professor i katastrofmedicin och traumatologi. Andreas Wladis har hållit sin installationsföreläsning vid Katastrofmedicinskt centrum inför 140 åhörare.
-
Går det att minska fallrisken genom att träna med musik och rytmer? Hör Petra Pohl berätta om sin forskning i öppna föreläsningsserien ”Forskning i framkant” den 22 februari.
-
Ett öppet och prestigelöst klimat där allas kunskaper tas till vara. Utbildningsmottagningen och Vårdcentralen Skäggetorp får etikpriset för sitt arbete med att skapa bra möten med patienter med många kulturella bakgrunder.
-
Nu är Region Östergötlands upphandling av ambulansflyg klar. Regionen tecknar avtal med tre bolag: H-bird Aviation Services AB, Babcok SAA FW AB och Grafair Flight Management AB.
-
På onsdagen var det fullt hus på Vreta Kluster, företagsparken för det gröna näringslivet i Östergötland. Dagen gick helt i matens tecken – hur vi i Sverige och i Östergötland ska öka produktionen av livsmedel.
-
UPPDATERAD 11.10: Stabsläget efter morgonens lastbilsolycka i Norrköping har avvecklats. Regionen befinner sig därmed återigen i normalläge både på regional och lokal nivå.
-
Nu kan sjuksköterskor i Region Östergötland söka utbildningstjänster för att specialistutbilda sig inom bristområden där verksamheten har behov. För sjuksköterskor blir det ett karriärsteg och den som antas till en utbildningstjänst studerar med bibehållen grundlön.
-
Städningen på Universitetssjukhuset i Linköping kommer att övergå i Region Östergötlands egen regi i början av nästa år. Syftet är att höja kvaliteten och minska risken för vårdrelaterade infektioner.
-
Det preliminära bokslutsresultatet för Region Östergötland 2017 är plus 142 miljoner kronor
-
Capio Movement AB tar över ortopedi-, kirurgi- och anestesiverksamheten vid Lasarettet i Motala. På tisdagen beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att anta Capio Movements anbud.
-
Hur skapas ett långt och friskt arbetsliv, rörelselyft på arbetsplatserna och hur kan fler återgå till arbete efter sjukskrivning? Det är några punkter på programmet på Arbets- och miljömedicins vårmöte som i år arrangeras i Linköping den 25-27 april.
-
Signalkretsar i hjärnans belöningssystem talar om vad som är bra och dåligt för oss. Men möss som saknade en specifik receptor i hjärnan föredrog saker som gjorde dem sjuka, visar en doktorsavhandling.
-
I dag antog Trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland en länstransportplan för regional transportinfrastruktur för länet åren 2018-2029. Totalt ska 1,4 miljarder kronor fördelas på olika infrastrukturobjekt i Östergötland.
-
Digitaliseringen av vården kan bidra till ökad tillgänglighet för funktionsnedsatta. Under rikskonventet Funka för Livet i Linköping den 8-9 februari ska Lotta Saleteg, e-hälsostrateg, och Joakim Ekberg, folkhälsovetare, föreläsa om digitalisering och tillgänglighet.
-
Från och med i dag kan du boka tid och träffa en läkare från Region Östergötland via din mobil eller surfplatta. ”Möjligheten att göra digitala besök blir ett bra komplement till personliga besök och telefonsamtal”, säger Maria Randjelovic, utvecklingschef vid Primärvårdscentrum.
-
Nu finns en färsk årsöversikt som ger en överblick över vad som är på gång i EU ur ett östgötskt perspektiv under 2018. Översikten fångar sådant som kan intressera olika aktörer i Östergötland.
-
För andra året i rad tar Universitetssjukhuset i Linköping (US) andraplatsen i Dagens Medicins årliga ranking av landets bästa sjukhus. ”En fin placering som vi ska vara stolta över”, säger regiondirektör Krister Björkegren.
-
Från årsskiftet gäller en ny lag som ställer högre krav på Region Östergötland och länets kommuner att samverka när någon skrivs ut från sjukhus.
-
Mats Ulfendahl har utsetts till ny forskningsdirektör i Region Östergötland. Han är i dag professor inom experimentell hörselforskning vid Karolinska Institutet.
-
I dag tog 15 nyutexaminerade specialistundersköterskor i anestesi- och operationssjukvård emot sina examensbevis på Universitetssjukhuset i Linköping. Det är den första kursen i en utbildning med riksintag som leder till en ny examen och yrkesroll. Alla har anställts på operationsavdelningar på olika ställen i landet.
-
För andra året i rad har ambulansen i Östergötland kortast tider i landet vid utryckningar till olycksfall och livshotande tillstånd. Det visar statistik från Sveriges kommuner och landsting (SKL).
-
Barnavårdscentral, öppen förskola och råd och stöd kring familjefrågor på en och samma plats. Idén blev verklighet när familjecentralen i Vårdcentralen Tannefors lokaler invigdes i dag.
-
Forskare vid Linköpings universitet har hittat ett tidigare okänt varningssystem i kroppens immunförsvar, där mitokondrier i de vita blodkropparna utsöndrar ett nät av DNA-fibrer som signalerar fara. Fynden har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS. I förlängningen kan upptäckten öka kunskapen kring autoinflammatoriska sjukdomar och cancer.
-
Katharina Tiefenböck-Hanssons doktorsavhandling söker efter biomarkörer som skulle kunna användas för att förutse behandlingseffekterna för enskilda patienter med huvud-halscancer. Hon ser att proteinet WRAP53β verkar lovande.