Kardiologiska kliniken fyller 50 år

[2017-10-06]

På kardiologiska kliniken öppnade en av landets första hjärtintensivvårdsavdelningar (HIA) som snabbt sänkte dödligheten i hjärtinfarkt i Östergötland. På fredag den 6 oktober har kliniken 50-årsjubileum med föredrag och visning av HIA och Seldingerenhetens labb.

Bilden visar Överläkare Göran Stenport genomför den första ballongvidgningen på Universitetssjukhuset i Linköping 1989.

–   Utvecklingen har varit enorm på kardiologiska kliniken under dessa 50 år. Införandet av ballongvidgning (PCI) för 28 år sedan har betytt mycket för att rädda fler patienter med stor hjärtinfarkt när de kommit in till sjukhuset. Det har också EKG-tagning och efterföljande behandling redan i ambulansen, säger Magnus Janzon, verksamhetschef vid kardiologiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.

Pionjärerna, alla klinikchefer från 1967 och framåt, kommer att vara med på 50-årsjubileet: Jan Sievers, Erling Karlsson, Lars Wallentin, Christine Sonnhag, Eva Swahn och Magnus Janzon.

–  Att alla chefer har stannat länge har gett verksamheten en stabilitet. Dessutom har alla både forskat och arbetat kliniskt och varit intresserade av utvecklingsfrågorna, säger Magnus Janzon.

Skonsammare behandlingar

De metoder som har utvecklats sedan 1967 har minskat riskerna och gjort ingreppen skonsammare för patienterna. Kardiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping ligger högt i landet i olika nationella kvalitetsmätningar.

–  Jag tror att det är en kombination av att vi har haft framsynta och drivna ledare samtidigt som vår regionledning har varit öppna för förändringar. Men utvecklingen drivs också genom empati och värme i mötet med patienterna i den dagliga vården, något som genomsyrar den här kliniken, säger Magnus Janzon.

Många forskar

En hög andel medarbetare på kliniken som forskar gör också att kliniken ständigt utvecklas. I dag finns här sju professorer och sex docenter. Totalt är 32 medarbetare disputerade och tio är doktorander.

– Vi forskare finns inte bara i läkargruppen utan även bland våra sjuksköterskor och fysioterapeuter. I den moderna sjukvården behöver vi många yrkesgrupper som utvecklar vården för patientens olika behov, säger Magnus Janzon.

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28

Det händer på jubileumsdagen fredagen den 6 oktober:
Medarbetare, kollegor och allmänhet välkomnas till föreläsningar i Hugo Theorellsalen klockan 13-16 – Hur var det då och vad händer i morgon inom kardiologin? På visning av hjärtintensivvårdsavdelningen (HIA) och Seldingerenheten klockan 16.30-17.15 får besökarna se övervakningsenheten och laboratorierna. Hur det ser ut 50 år senare?