Region Östergötland

Digitalt verktyg ska underlätta tolkning i tandvården

[2017-09-29]

En tolk som alltid är tillgänglig och översätter direkt mellan patient och vårdgivare – det är målet med det digitala verktyget Helen, som just nu testkörs av Folktandvården i Östergötland.

Bilden visar en patient och en läkare med surfplatta.

Först ut att testa verktyget är klinikerna i Skäggetorp (Linköping) och Hageby (Norrköping). Annika Hurtig, som är klinikchef i Skäggetorp, har goda förhoppningar om framtiden:

— Det här verktyget innebär att vi alltid kommer att ha tillgång till översättning, även när vi inte hunnit boka tolk.

Klinikerna i Skäggetorp och Hageby är jourkliniker, vilket innebär att det ofta kommer in patienter med kort varsel. Att inte vara beroende av en tolk i det läget kommer underlätta för både medarbetare och patienter.

Ökar tillförlitligheten

En annan fördel är att tillförlitligheten kommer att öka, jämfört med när personal måste förlita sig på till exempel närstående för tolkning. Helen översätter nämligen direkt utifrån förinställda alternativ som har översatts av professionella översättare.

— Det kommer nog att ta ett tag innan vi har tillräckligt med variationer, eftersom vi lägger in nya fraser vartefter. Det krävs många alternativ för att få fram rätt detaljer vid varje tillfälle. Men verktyget kommer ju bli mer och mer användbart hela tiden, säger Annika Hurtig.

Slutar inte använda tolkar

Detta betyder dock inte att kliniken kommer sluta använda tolkar. I många lägen krävs det en mer personlig översättning, till exempel när en patient får instruktioner om förebyggande tandvård. Annika Hurtig ser översättningsverktyget som ett bra komplement.

— Det är perfekt när ingen tolk finns att tillgå, och för patienter som föredrar den typen av översättning.

Textansvarig: Elin Lundborg, 010-103 69 64

Mer om verktyget Helen
Patientens namn används inte, och det som sägs försvinner efter besöket av sekretesskäl.Verktyget Helen har tagits fram av företaget Worldish, som startats i samarbete med Linköpings Universitet.Helen har tidigare testats kliniskt på akuten på Universitetssjukhuset i Linköping, och på Cityhälsan söder i Norrköping.