"Vi fick sudda ut våra gränser"

Porträtt av Anette Hultman

"Yes, vi klarade det!" För Anette Hultman blev det hårda arbetet som coronapandemin har fört med sig en seger, både inom yrket och på det personliga planet.

Anette Hultman arbetar som administratör och projektledare för byggprojekt inom Regionledningskontoret. Hon minns inte riktigt hur corona tog fart på hennes arbetsplats – eftersom hon just då låg hemma och var sjuk.

– Jag var hemma hela första veckan, så kanske hade jag rent av covid-19 då, jag vet inte, säger hon.

Väl tillbaka i tjänst var det bara för Anette att kasta sig rakt in i hetluften.

– Funktionsplanerarna hade satt fart och för min del handlade det om bodbygge. Alla vårdcentraler runt om i länet behövde testlokaler som skulle ligga skilda från ordinarie byggnader.

Det var mycket att göra, men arbetet flöt på under sommaren och hösten. Fram till mitten av december, då allting exploderade igen. Vaccinationslokaler skulle fram och helst skulle allt vara färdigt – i går. Sökandet efter lokaler drog igång och på kort tid landade man i Saab Arena i Linköping, Mässhallarna i Norrköping, Luxors lokaler i Motala och ett par före detta butikslokaler i gallerian i Mjölby.

Regionen har ramavtal med hantverkare inom alla aktuella branscher och arbetet var fort igång. Moduler, anpassade för vaccinationsarbetet byggdes, som sedan smidigt har placerats ut i de respektive lokalerna.

– Det är nog inte många som förstår hur mycket arbete det ligger bakom, säger Anette Hultman. Det är ju inte bara själva vaccinationsrummen som ska fungera, utan även personalutrymmen och andra biutrymmen. Dessutom måste flödet funka, det vill säga hur personal och patienter rör sig för att undvika att deras vägar möts eller korsas i allt för stor utsträckning.

Julen kom och gick.

– Den ledigheten försvann kan man säga, säger Anette och skrattar. Tur i oturen att man ändå inte får träffa släkt och vänner.

Den 25 januari stod allt färdigt. Anette och hennes arbetskamrater hade klarat utsatt deadline och kunde pusta ut.

– Jag är så stolt över helheten och att vi lyckades tillsammans. Det här är inget jobb man gör ensam.

– Det är ett annorlunda uppdrag på så vis att corona drabbar hela befolkningen. Och förstås för att det var så bråttom. Vi som arbetade med det här fick sudda ut våra gränser och gå in i varandras områden på ett helt nytt sätt. Det har stärkt oss och jag tycker att vi har kommit närmare varandra.

Vad tar du med dig från den här tiden?
– Hur viktigt det är att vi är fler för att lyckas och att det inte är så viktigt exakt vem som gör vad, huvudsaken är att vi gör det tillsammans.

Namn: Anette Hultman
Yrke: Projektledare, byggprojekt