”Man förstod allvaret väldigt snabbt”

Porträtt av Magnus Stridsman

Magnus Stridsman, enhetschef för Test och innovation, har för vana att titta till jobbtelefonen varje söndagseftermiddag. Så även den 15 mars ifjol. Sedan den dagen har ingenting varit sig likt.

– Jag minns att jag hade det lugnt och fint hemma i soffan den här söndagen, säger Magnus Stridsman.

Intet ont anande tog han fram jobbtelefonen för att skumma igenom möten och måsten i kommande vecka.

– Då såg jag att min chef, Martin Schilling, försökt nå mig flera gånger. Nog visste jag att corona hållit på ett tag men jag hade inte sett framför mig att vår enhet skulle bli involverade så mycket och så fort. Jag har aldrig blivit beordrad in på jobbet på det sättet tidigare och det kändes viktigt. Man förstod allvaret väldigt snabbt.

Uppdraget, som kom från högsta ort, gällde skyddsutrustning till vårdpersonalen, i allra första hand skydd för ögon och mun. Lagren sinade snabbt och Test och innovation fick fria händer att hitta lösningar. Magnus fick snabbt fatt i sina medarbetare, förklarade situationen och kallade till möte via Skype. "Spåna fritt fram till mötet," manade han och redan när gruppen samlades kort senare var listan på möjliga lösningar och nya, potentiella leverantörer av material lång.

– Vi som arbetar här är vana att tänka innovativt och lösningsfokuserat så det var inga konstigheter egentligen, även om situationen vi stod inför, och fortfarande är mitt i, både var ovanlig och allvarlig, säger Magnus.

Drygt två timmar senare rapporterade han in en lång bruttolista till Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) med olika förslag, bland annat i kategorierna egentillverkning och nya inköpskanaler.

Från den stunden pausades all den vanliga verksamheten på Test och Innovation och hundra procents fokus lades på de nya uppdragen som strömmade in. Vårdens behov växte hela tiden, från visir och munskydd till handsprit, sterilt vatten, grimmor, handskar, kärl för farligt avfall och mycket annat.

Magnus minns särskilt när flaskorna till den så ovärderliga handspriten tog slut. Det blev tydligt att de flaskor som fanns inom regionen borde återanvändas. Men hur? Var det ens möjligt?

– Vi skapade en upphällningslokal där vi testade oss fram. Spriten kom i fyralitersdunkar och det borde vara lätt fixat. Men gissa om vi fick en överraskning när det inte var flytande sprit i dunkarna, utan gel. Det var ett helsike!

Våren gick mot sommar. Det var en stressig tid med långa dagar, mängder av möten och höga krav. Tuff på många sätt, men också konstruktiv och värdefull.
– Att få jobba i så högt tempo med utveckling och få gehör direkt genom att snabba beslut fattades i RSSL var positivt, både för mig och medarbetarna. Det gav oss energi.

– Jag tar med mig samarbetet med andra avdelningar. Plötsligt fanns inget "mitt och ditt" utan vi jobbade mot samma mål. Det vill jag gärna se mer av i andra frågor i framtiden.

En sådan här extrem, långvarig och ovanlig arbetssituation sätter förstås många, viktiga spår?
– Ja, det sätter spår. I oss alla. Det blir väldigt tydligt hur viktigt det är att ses i vardagen och stötta varandra "på riktigt". När jag blir pensionär ska jag sitta i gungstolen och minnas allt vi gjorde. Hur hårt vi jobbade tillsammans, men hur tufft det var att tvingas hålla distans. Det betyder oerhört mycket att kunna mötas och lösa ett problem i korridoren eller snacka skit en stund vid fikabordet. Det får man aldrig glömma.

Namn: Magnus Stridsman
Yrke: Enhetschef Test och innovation