”Jag var extra noggrann var jag satte händerna”

Porträtt av Christian Hermansson

Mitt under första vågen åkte Christian Hermansson upp till covid-IVA och utförde en tandbehandling på en äldre patient som låg nedsövd.
– Det var speciellt. Jag hade mycket mer skyddsutrustning än vi brukar ha och var extra noggrann var jag satte händerna, säger han.

Under den första vågen efter coronautbrottet stängde Folktandvården ner mycket verksamhet i Östergötland. Christian Hermansson, övertandläkare på centrum för orofacial medicin på Vrinnevisjukhuset, och hans kollegor hade fortfarande verksamhet på sjukhustandvården – men det var mycket avbokningar.

En dag kom en remiss från den nyöppnade covidavdelningen på sjukhuset. En äldre patient som låg nedsövd behövde akut tandvård.

– Läkarna hade sett en kraftig infektion i munnen. Hos de här patienterna som låg nedsövda och intuberade ville man gärna ha bort infektioner så de inte belastade kroppen ytterligare, säger Christian Hermansson.

Efter dialog och förberedelse tillsammans med medarbetarna inne på avdelningen var det dags för det speciella uppdraget.

Flera tänder skulle dras ut. Christian hade mindre verktyg än han är van vid att tillgå – men desto mer skyddsutrustning.

– Det var specialmunskydd och större hjälmliknande historier. I vanliga fall skulle man vilja använda borrmaskin, men det kunde vi absolut inte göra nu då det hade kunnat bilda de här fuktmolnen, aerosolerna, som kunde dra med sig virus. Så vi fick klara oss utan, men det gick bra ändå, säger Christian Hermansson.

Att utföra tandvård på en konstaterad smittad patient var annorlunda. Men Christian kände ingen oro.

– Det var ju speciellt, man vill inte själv bli smittad. Men det fanns ingen oro, utan en koncentration och eftertänksamhet som var annorlunda, skulle jag säga. En medvetenhet om var man hade sina händer och vilka instrument som användes så att vi sorterade rätt när det skulle rengöras sen.

Liknade insatser genomfördes ytterligare någon gång under 2020. Christian Hermansson tycker att samarbetet med övriga avdelningar fungerar väldigt bra i normala fall – under en pandemi har det trimmats ytterligare. Och det finns viktiga erfarenheter att ta med sig.

– Det blir en utmanande situation. Ibland kan tänder ses som en lite marginell grej, att det inte är så viktigt. Det känns bra att vi kan hjälpa till och inte blir helt låsta. Med viss anpassning och att vi tänkte till lite innan så kunde vi fixa det här också, säger Christian Hermansson.

Namn: Christian Hermansson
Yrke: Övertandläkare på centrum för orofacial medicin, Vrinnevisjukhuset