”Det ger så enormt mycket kraft att fortsätta”

Porträtt av Stefan Ardell

Hälsopedagogen Stefan Ardell klev in i sin gamla yrkesroll som intensivvårdssjuksköterska när pandemin slog till. Att se patienter som var nära döden få känna friska luften igen är något han aldrig kommer att glömma.
– Det ger så enormt mycket kraft att fortsätta.

Stefan Ardell har arbetat som hälsopedagog sedan 2009. Men när coronaviruset slog hårt under den första vågen i våras kom frågan om han inte kunde kliva in i sin gamla yrkesroll - som intensivvårdssjuksköterska på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

– Jag hade först fått frågan om att hoppa in på 1177 och skulle göra mitt andra pass där när de ringde. Det var ingen större betänketid, de ville att jag skulle hoppa in samma kväll.

Han tvekade inte. Även om han var tydlig med att det var 11 år sedan sist.

– Det var i stort sett bara dialysapparaten kvar, annars var i princip all annan apparatur utbytt. Läkemedel heter något helt annat i dag och man var rejält ringrostig, säger Stefan Ardell och skrattar.

– Men jag är inte rädd för att testa nya grejor, jag vill gärna ha nya utmaningar och blir stimulerad av det. Sen finns det alltid någon att fråga på iva.

Situationen under våren har gett minnen som aldrig kommer att suddas ut. Stefan Ardell har fortfarande kontakt med den patient som låg allra längst på iva och som man inte trodde skulle överleva. Rösten stockar sig litegrann när han berättar om en annan speciell patient. En krigare som länge var väldigt dålig, men som tolererade att inte ligga så djupt nedsövd och som personalen fick speciell kontakt med. En dag, när han började bli bättre, ställde Stefan en överraskande fråga:

– Vad säger du om att om vi ska försöka få upp dig i en rullstol och du får känna på friska luften? Han trodde inte det var sant.

Stefan ringde till hans son och en stund senare fick de träffas utomhus.

– Efter att legat inlagd en månad fick han känna vinden mot sin hud igen. Då började karln att gråta. Det är något jag aldrig kommer att glömma.

Stefan Ardell fyllde 65 år i januari och har varit i Region Östergötland under nästan hela sitt yrkesliv. Planen var att börja trappa ner i arbetstid efter årsskiftet. Men den planeringen har flyttats framåt, i alla fall till hösten. 2020 blev ett år han aldrig kommer att glömma.

– Alla har gjort ett fantastiskt jobb. Jag har aldrig sett något liknande där vi jobbade så gränslöst. Även om det var tufft och tungt var det så häftigt samtidigt att få vara med om det här. Man kämpade tillsammans i fältmässiga förhållanden på något sätt, säger Stefan Ardell.

Namn: Stefan Ardell
Yrke: Sjuksköterska och hälsopedagog