”Det gällde att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt”

Porträtt av Sanna Hedin

Sanna Hedin förstod tidigt att det inte fanns någon tid att spara. Jakten för att säkerställa läkemedel var här och nu.
– I kampen mot klockan i en pandemi spelar det ingen roll om det är dag eller natt, säger hon.

Om Sanna Hedin skulle få skriva en bok om sina erfarenheter skulle första kapitlet börja den 11 mars klockan 16.00 i fjol. Det var då Sanna blev inkallad som funktionsansvarig för läkemedel efter att pandemin klassades som en särskild händelse och regional sjukvårdsledning var på plats. Hon förstod direkt – det kommer att bli en kamp mot klockan.

– Det fanns såklart inget recept för hur det skulle hanteras och läkemedel är inte något som bara trillar ner från himlen. Även i normala fall är flödet väldigt känsligt vilket vi är väl medvetna om och har arbetat med även innan pandemin, men nu hade alla coviddrabbade länder behov av exakt samma läkemedel samtidigt. Det blev en global jakt där den med mest muskler i princip kunde tömma världsmarknaden, säger Sanna Hedin som är läkemedelsstrateg och legitimerad apotekare i Region Östergötland.

För att se till att vården hade tillgång till läkemedel handlade det om att snabbt identifiera vilka läkemedel som kommer att behövas – och sen försöka säkerställa dessa.

– Man tittade på Italien och andra länder som var hårt drabbade innan oss, vad hade de använt? Sen hade vi ett fantastiskt gäng av läkare som identifierade vilka läkemedel som kunde tänkas gå i större utsträckning i covidvård.

Sanna Hedin minns tydligt hur ett starkt lagarbete 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan övervann det akuta hotet om brist på läkemedel.

– Det spelade det ingen roll om det var dag eller natt, vardag eller helg. Det gällde att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt. Det ger sådan otrolig kraft när alla går samman och jobbar mot ett gemensamt mål, säger Sanna och fortsätter:

– Sådana här erfarenheter, när vi jobbar så starkt tillsammans, skapar en framtidstro. Samtidigt är det viktigt att vi tar tillvara på alla lärdomar och goda exempel vi sett under pandemin men också att vi inte glömmer hur vi haft det under den här tiden. Pandemin har visat vilka luckor det finns lokalt, regionalt, nationellt och globalt.

Allt pandemiarbete skedde såklart inte på räls utan den ena utmaningen dök upp efter den andra, men beslutsfattarna hade alltid tid att stödja och ta de nödvändiga besluten i rätt tid för att arbetet skulle kunna ta sig framåt.

För att klara situationen har i princip alla Region Östergötlands farmaceuter fått nya arbetsuppgifter under pandemin. Det har skapats nya arbetssätt och hela tiden en beredskap för att ta fram en plan b, plan c och till med även en plan d ibland.
Nyligen gjorde en apotekarstudent ett examensarbete om just farmaceuternas förändrade arbetsuppgifter under pandemin.

– Den studien visade att de allra flesta, trots att de gett sig in på ny och obeprövad mark, ändå känt sig trygga och kompetenta i sin roll. Vi har fått växa ytterligare i våra roller och det står klart att farmaceuter har mycket att bidra med, säger Sanna Hedin.

Namn: Sanna Hedin
Yrke: Apotekare och läkemedelsstrateg