”Då hände det dramatiska saker hos oss”

Porträtt av Eva-Maria Nilsson

Eva-Maria Nilsson, sjuksköterska på 1177, är van vid att inte veta vad som väntar i telefonluren. Men utmaningarna som kom med covid-19 kunde hon inte föreställa sig.
– Att ta fram kartor och skriva ner underliga franska skidorter var en riktig pärs, säger hon.

Eva-Maria Nilsson har arbetat tre år som sjuksköterska på 1177. Efter att ha varit distriktssköterska under många år med kompetens inom astma och kol har hon kunskap om hur personer med andningssvårigheter brukar låta i telefon.
Men det som började dyka upp under samtalen i början av 2020 var något annat.

– Det var nya symtom, det kändes direkt att det var något speciellt, att det inte var någon vanlig influensa, säger Eva-Maria.

Nya uppgifter om symtom på det farliga viruset spreds snabbt. Det var viktigt att hålla sig uppdaterad, minns Eva-Maria. Och snacket i fikarummet handlade ofta om samma sak.

– Det var fascinerande. Det var någon som "hade hört att man tappar lukt och smak" eller någon annan som sa att "nu har var det någon som ringde och sa att det händer något med tårna". Ofta hade vi redan hört talas om det innan det lades till i våra stöd om vad som kan vara nya symtom för covid-19.

Runt sportlovsveckorna kom andra utmaningar för medarbetarna på 1177. Det var olika bud om svenskar som varit på alpsemester skulle provtas eller inte. Allt berodde på var man varit och när man varit där.

– Hade man varit i vissa delar av norra Italien skulle man ta prov, kom man från en annan del skulle man inte ta prov. Sedan kom Österrike...och Frankrike. Man fick dra ut en större och större karta för varje dag.

– Vi skulle mejla dokument till infektionsläkare som skulle kontakta patienten och det var noga var exakt var man varit. Franska skidorter har ofta svåra och underliga namn och det var en riktig pärs att få till allt rätt, säger Eva-Maria.

När de första bekräftade fallen i Sverige kom ökade trycket rejält. Det blev långa väntetider och frustrationen i samtalen blev starkare.

– Då hände dramatiska saker, det öppnades en speciell coronalinje och vi anställde massor med sjuksköterskor och läkarstudenter på kort, kort tid. Mina chefer gjorde ett fantastiskt jobb och man kände "wow, det går att ordna saker fort när det är kris".

Nya coronalinjen fungerade mycket bra, men trycket fortsatte att vara tufft under senare delen av våren. En vändning i tonläget kom när provtagningen öppnades upp för den breda massan i Östergötland.

– Det var många som ringde om att de hört och läst om människor i andra regioner som fick testa sig. När det öppnade här slapp vi så många tråkiga samtal, frustration och ilska, säger Eva-Maria Nilsson.

Vad tar du med dig av det dryga år som gått sedan pandemin bröt ut?
– Att vi människor är föränderliga, att vi anpassar oss och att hela samhället verkligen ställt om så snabbt. Sen förstår jag att det är många som inte mår bra och lider av sin ensamhet och ångest. Det är något jag tar med mig.

Namn: Eva-Maria Nilsson
Yrke: Sjuksköterska på 1177