Senaste om covid-19 och vaccination

Papper som visar olika grafer

Här kan du följa läget i Östergötland vad gäller covid-19 och arbetet med vaccinationen i en nulägesbild som Region Östergötland uppdaterar varje torsdag eftermiddag. Här når du också Region Östergötlands statistik över covid-19-situationen i länet.

Region Östergötlands statistik – covid-19 och vaccination

Region Östergötlands statistik visar antalet bekräftat smittade, antalet inbokade/vaccinerade med dos 1 i olika åldersgrupper (och antalet fullvaccinerade på ackumulerad nivå), antalet vårdade i IVA och slutenvård samt antalet avlidna.Siffrorna uppdateras dagligen cirka klockan 12.45.

Se Region Östergötlands statistik över covid-19 och vaccination

Läget i Östergötland just nu – 24 juni 2021 kl 13:00

59 procent av Östergötlands befolkning över 18 år har nu fått sin första vaccinationsdos mot covid-19 och 43 procent är vaccinerad med en andra dos. Region Östergötland ligger fortsatt bra till i sin preliminära tidplan och på torsdagen får personer i åldern 35-39 år erbjudande i sin digitala brevlåda om att boka vaccination.

Region Östergötland har en stabil nedgång vad gäller antalet smittade och antal vårdade på sjukhus, och andelen som testar positivt för covid-19 är nu nere på låga nivåer. Trots ett starkt förbättrat läge ser Region Östergötland det som ytterst angeläget att invånarna inte väntar med att vaccinera sig. Det beror bland annat på större utbrott av en muterad indisk virusvariant i andra delar av landet. Inför midsommarhelgen uppmanar Region Östergötland invånarna att fortsätta ta ansvar och fira smittsäkert och ansvarsfullt.

59 procent vaccinerade med dos 1

Vaccinationsinsatsen mot covid-19 pågår för fullt på vaccinationscentraler och på vårdcentraler och vaccinationsviljan är generellt hög. 59 procent av befolkningen i Östergötland över 18 år är nu vaccinerad med en första dos och 43 procent är vaccinerad med en andra dos.

35-39-åringar får inbjudan till vaccination

Just nu vaccineras främst personer i riskgrupp i olika åldrar, samt personer som är 40-44 år som inte är i riskgrupp. Parallellt pågår fortsatt vaccination av medborgare i tidigare faser och åldersspann. På torsdagen går inbjudan ut till nästa grupp, personer som är 35-39 år.

Minskad smittspridning och färre covid-patienter på sjukhus

Smittspridningen av covid-19 minskar både nationellt och i länet. På tisdagen den 22 juni upptäcktes 12 nya fall av covid-19 i Östergötland, vilket kan jämföras med 41 fall samma dag två veckor tidigare. Sedan pandemin började har 676 personer i Östergötland avlidit i covid-19.

Antalet covid-patienter på sjukhus fortsätter att sjunka. På torsdagen vårdades 21 patienter för covid-19 på länets sjukhus, varav 4 på IVA. Detta kan jämföras med samma dag två veckor tidigare, då 40 covid-patienter vårdades på sjukhus, varav 7 på IVA.
Det totala belastningen på Region Östergötlands sjukhus är hög och regionen befinner sig fortfarande i stabsläge.