Senaste om covid-19

Här hittar du information om läget i Östergötland och länkar till andra myndigheter.

Region Östergötland arbetar intensivt och på olika sätt med att hantera utbrottet av covid-19. Vi samverkar med alla berörda aktörer i länet, övriga regioner och nationella myndigheter.

Aktuellt läge

Se grafen över coronasituationen

Se grafen i helskärmsläge > > >

Via grafen kan du följa coronasituationen över tid. Siffrorna uppdateras dagligen klockan 12.45.

Redovisningen omfattar:

• antal smittade över tid
  • vårdade per dag uppdelade på IVA och slutenvård
  • antal utskrivna
  • samt antal avlidna.

I takt med att vaccineringen mot covid-19 etableras kommer även antalet vaccinerade rapporteras på denna sida.

Frågor från media

Kontakt: press@regionostergotland.se

När och hur ska du kontakta vården?

Gå till 1177.se för information om symptom, hur du ska söka vård i Östergötland och vad som gäller för dig som anhörig eller besökare i vården.

Frågor om provtagning och vaccination?

På 1177.se hittar du även aktuell information om provtagning och vaccination mot covid-19 i Östergötland.

Har du allmänna frågor om covid-19?

Har du inte några symptom men har andra frågor om coronaviruset:

Information in other languages

Hjälp till att förhindra smittspridning

Från och med 14 december 2020 gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer. Var källkritisk och dela inte osäker information.

Var på din vakt mot bedrägerier

Polisen varnar för en ny sorts bedrägeriförsök över telefon, där bedragarna utger sig för att ringa från 1177 Vårdguiden eller Folkhälsomyndigheten för att erbjuda tidsbokning för vaccinering. Målet är att komma över offrens bankdosa eller mobilt bank-id, som sägs behövas för att boka tiden.

Det här kan du tänka på om någon sms:ar eller ringer angående vaccination:

• Varken 1777 Vårdguiden på telefon eller annan myndighet skulle be dig att identifiera dig med e-legitimation i samtal om vaccination mot covid-19.
  • Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19
  • 1177 Vårdguiden på telefon tar aldrig betalt med Swish
  • 1177 Vårdguiden skickar inte kallelser till provtagning

Så här jobbar Region Östergötland

Region Östergötland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller hanteringen av covid-19. Sjukvården har sedan tidigare stor vana vid att hantera olika slags infektionssjukdomar och det finns väl inarbetade rutiner för vård av patienter med smitta och smittspårning för att undvika vidare spridning.