Landstinget i Östergötland

Öppna föreläsningar

Forskare föreläser för allmänheten

På Universitetssjukhuset i Linköping arrangerar vi tillsammans med universitetet återkommande föreläsningar som är öppna för allmänheten.

I den populärvetenskapliga serien Forskning i framkant berättar några av våra forskningsprofiler om det senaste inom sina områden på ett lättillgängligt språk. De är gratis och öppna för alla. Ingen föranmälan behövs. 

Föreläsningarna arrangeras tillsammans med Linköpings universitet sex gånger per år och hålls alltid på torsdagar, i Hugo Theorell-salen som ligger i norra entrén på Universitetssjukhuset i Linköping.

Forskning i framkant live som webb-TV

Kan du inte själv vara på plats så kan du även se föredraget på webben efteråt. Vårt arkiv finns på youtube, tillgängligt för alla - och stäcker sig ända tillbaka till 2009.

Program våren 2018

 

Rehabilitering med rytmer och musik hjälper personer med Parkinsons sjukdom

Vid Linköpings universitet forskar man kring Ronnie Gardiner Method – en lekfull rytm- och musikbaserad träningsmetod. Metoden tränar simultankapaciteten genom komplicerade rörelser till takten av musiken. Simultankapacitet är en tankemässig förmåga som krävs för säker navigering i vår omvärld. Parkinsons sjukdom kan tidigt ge problem med denna förmåga, vilket bland annat ökar fallrisken.

Föreläsare: Petra Pohl, universitetslektor och legitimerad fysioterapeut, Institutionen för medicin och hälsa, LiU.
Tid: torsdag den 22 februari, klockan 16.30–17.30
Plats: Hugo Theorell-salen, norra entrén, Universitetssjukhuset i Linköping

 

 

Medicinsk forskning i rättsväsendets tjänst

Strategiområdet Forensiska vetenskaper är Linköpings Universitets nyaste strategiområde. Docent Henrik Green berättar om hur ny kunskap används inom det forensiska området. Hur vet vi egentligen att folk dör av internetdroger? Nobelpriset i medicin gick till studier av människans dygnsrytm, kan det användas i dödsfallsutredningar?

Föreläsare: Henrik Green, ordförande för Strategiområdet i forensiska vetenskaper, docent i farmakogenetik, Institutionen för medicin och hälsa, LiU
Tid: torsdag den 22 mars, klockan 16.30–17.30.
Plats: Hugo Theorell-salen, norra entrén, Universitetssjukhuset i Linköping

 

Lysosomer – nedbrytning och återvinning av celler vid cancer och Alzheimers sjukdom 

Utan fungerande avfallshantering och återbruk kan inte celler fungera. Lysosomer ansvarar för nerbrytning och återvinning av material i cellen men spelar också en viktig roll vid cancer och Alzheimer's sjukdom. Hur kan vi utnyttja kunskapen om lysosomens funktion för att bota sjukdomar?

Föreläsare: Karin Öllinger, professor i experimentell patologi, Institutionen för klinisk och experimentell medicin, LiU. 
Tid: torsdag den 26 april, klockan 16.30–17.30.
Plats: Hugo Theorell-salen, Norra entrén, Universitetssjukhuset i Linköping.

  

Vad är du intresserad av?

Vi planerar ständigt för nya teman kommande termin. Har du önskemål om något särskilt ämnesområde som du skulle tycka är intressant att lyssna till får du gärna skicka ett tips via e-post till oss.

Kontakt

Bild på Jennie Widborg

Jennie Widborg

Kommunikatör

010-103 70 38

0706-39 96 70

e-post