Region Östergötland

"Lagkänslan betyder mycket"

Colm Nestor

Han är lagledare inte bara för ett team av genetiker utan också för ett juniorfotbollslag i Grebo IK. "Lagkänslan betyder mycket – både på planen och i labbet", säger genetikern Colm Nestor. Men tävlingen finns mest bland forskarna.

Som en sann irländare går Colm Nestor gärna och tittar på fotboll på stadion. Hans favoritlag är Tottenham och Grebo IK. Men dem ser han sällan till på Linköping arena.

- Jag missar inte en match där Tottenham spelar. Jag har varit en fan så länge att jag knappt minns anledningen, min farbror höll på dem. Efter år av förluster går det nu plötsligt bra för laget och det känns kul.

Sedan han lämnade Irland har han hunnit bo i England, Skottland och på Island. Han har arbetat på akademiska centra och i bioindustrin. För fem år sedan flyttade han och hans svenska fru Josefin till Grebo utanför Linköping. De hittade ett hus de ville bo i och båda fick arbete inom forskningen vid Linköpings universitet.

Östgötska Grebo har drag av västra Irland, tycker Colm Nestor. Här finns naturen och lokalsamhället med den enda butiken och pizzerian, och så fotbollslaget.

– Det här är bra för barnen som kan springa och röra sig fritt, precis som jag kunde när jag var liten. Livet är enkelt. Själv tycker jag om närheten till både landet och staden. På 20 minuter kör jag in till jobbet.

Colm Nestor är medicinsk genetiker och en av pionjärerna inom epigenetiken vid Linköpings universitet. Han forskar om cancersjukdomar och speciellt om leukemi hos barn.

"Vi undersöker epigenetiska förändringar i cellerna"
– Åtta av tio barn som får blodcancer blir botade. Men en grupp svarar inte på läkemedel och det är mycket allvarligt. Vi undersöker epigenetiska förändringar i cellerna och söker svar på hur sjukdom uppstår, säger Colm Nestor.

Forskning sker inom samma område som den som gav förra årets Nobelpris i medicin. James. P Allison och Tasuku Honjo belönades för upptäckten av cancerbehandlingar som hämmar immunförsvarets bromsmekanismer.

Colm Nestor är liknande resultat på spåren, och han känner ett kall att hitta bättre läkemedel.
I labbet söker hans forskarlag efter orsaken till att sjukdomen startade. Hur såg det ut när det var normalt och vad utlöste problemet? Det kan jämföras med en trafikolycka där en hög med bilar ligger på motorvägen.

– De har kört ihop men problemet ligger hos den första bilen som stannat innan alla andra körde in. Vad hände där? Vi måste gräva oss ner till den för att få svaret.

Mutationer i cellerna syns genom att DNA-koden förändras. Men epigenetiska förändringar uppstår av andra skäl och syns inte i DNA. De sker under vår livstid och kan orsakas av miljö och livsstil. Tänk på ett trafikljus som slår om mellan rött, gult och grönt. Så länge det fungerar normalt går allt bra. Men om det blir fel börjar bilarna köra på fel signaler. Det leder till fler fel och sjukdomsprocessen är igång.

– Vi ser epigenetiska förändringar vid alla vanliga cancersjukdomar. Vad vi nu måste göra är dels att förstå vad epigenetiken gör i cellerna, dels hur vi kan påverka dem.

Colm Nestor tittar på T-cellers aktivitet i immunsystemet. T-cellerna kan beskrivas som immunförsvarets chefer. När han kom till Linköping började han i professor Mikael Bensons forskarlag som studerade epigenetiska mekanismer vid bröstcancer.

– Det kändes spännande och rätt för mig. Projektet handlade om vita blodcellskroppar och T-celler, något jag alltid varit intresserad av. I Linköping hade man en annan vinkling på frågorna och jag fick den unika chansen att studera friska T-celler. Jämförelsen mellan friska och sjuka celler är viktig för att förstå vad som händer.

Kritiserade etablerad metod
Colm Nestor är en forskare som tycker om att prova nytt och utmana etablerade sanningar. Förra året blev det en världsnyhet i medicinsk vetenskapspress när hans grupp upptäckte att metoderna som används för att beskriva epigenetik inte alltid fungerade. Han skrev en artikel som antogs av den prestigefyllda tidskriften Nature Methods. Den väckte internationell debatt och Colm Nestor fick Linköpings universitets Fernströmpris för arbetet.

– Tekniken används fortfarande men på det nya och förbättrade sätt som vi föreslog, vilket är bra att se, säger Colm Nestor.

Hans forskarlag består av unga personer från olika länder och det håller honom alert i huvudet.

– De ställer många frågor och vill diskutera och ifrågasätta det mesta. Det är roligt och utmanande. Jag kommer aldrig stelna till som forskare så länge unga doktorander fortsätter komma till min grupp.

Colm Nestor

Teambuilding intresserar honom. På fritiden är han tränare för ett juniorlag i Grebo IK. Hans barn spelar fotboll och det var naturligt att engagera sig i klubben.

– I laget ska man ha kul, lära sig spela ihop och vilja komma till träningarna. Då ökar chansen att man börjar träna även hemma och då kan man bli riktigt bra, säger Colm Nestor.

"Tävlingen ska inte stå i fokus för barnen"
Tävlingen ska inte stå i fokus för barnen, det ska inte göra stor skillnad om man vinner eller förlorar och det kan vara rätt slumpartat i juniorlagen, ser Colm Nestor. Att han själv gillar att tävla hör inte hemma här. Då är det annorlunda i forskarlaget.

- Vi är väldigt tävlingsinriktade i vår grupp. Det är viktigt att ligga före, nå resultat och att publicera artiklar i de bästa tidskrifterna. Men fortfarande gäller det att ha kul i gruppen och få ett kreativt flow. Det är då som man orkar satsa det där extra i tid och kraft, det som ligger bakom viktiga resultat.

Det märks att Colm Nestor tycker att jobbet är kul. Gränsen mellan arbete och fritid får flyta ibland. De användbara idéerna kan komma under bilfärden eller på löparturen och måste ibland testas på helgen. Det underlättar att hans fru också är vetenskapsintresserad.

– Josefin arbetar med forskningsanslag på LiU och är själv en duktig forskare. Vi pratar mycket om forskning hemma. För många är det vi gör i labbet ganska abstrakt men inte för Josefin, säger Colm Nestor.

För avkoppling har de sin trädgård med en stor gräsyta. Men där går intressena isär. Josefin är odlingsintresserad och vill ha fler rabatter medan Colm och barnen vill ha en stor fotbollsgreen.

– Vi är fyra mot en men det verkar som om Josefin vinner. Varje år blir det fler och fler kvadratmeter med rabatter.

 

Redaktör

Bild på Maria Carlqvist

Maria Carlqvist

Nyhetsredaktör

010-103 76 28

0702-78 86 72

e-post

Andra webbplatser