Tidningen Forskning & utveckling

Läs reportaget Med världen som arbetsfält

Med världen som arbetsfält

Läs reportaget ur det senaste numret av tidningen Forskning & utveckling.

Läs mer 

Läs reportaget om Bättre behandlingar på spåren

Bättre behandlingar på spåren

Läs reportaget ur det senaste numret av tidningen Forskning & utveckling.

Läs mer 

Läs artikeln om Hjärnans immuncell - en länk mellan inflammation och depression

Hjärnans immuncell - en länk mellan inflammation och depression

Läs reportaget ur det senaste numret av tidningen Forskning & utveckling.

Läs mer 

 Om tidningen 

Tidningen Forskning och utveckling ges ut av Linköpings universitet och Region Östergötland. Här presenterar vi spännande forskning och innovativt utvecklingsarbete ur våra verksamheter.

Region Östergötland och universitetet har ett gemensamt uppdrag i att bedriva medicinsk forskning och utveckling samt utbildning inom hälso- och sjukvården. En del i det uppdraget är att sprida kännedom om våra verksamheter och forskningsområden.

Tidningen är en populärvetenskaplig tidskrift där vi lyfter aktuella forskningsrelaterade frågor i form av reportage, personporträtt, krönikor, artiklar och kortnyheter. Läs mer om tidningen >>>

 • Akutkliniken US har fått en docent

  Akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping har fått sin första egna docent. Daniel Wilhelms är akutläkare och nybliven docent i akutsjukvård. Rollen stärker forskning och utbildning.

  28 februari 2020


 • Beroende vanligt bland patienter med PTSD

  Hälften av de personer som har posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) blir beroende av alkohol och droger. Helena Frielingsdorf Lundqvist vill se om de blir bättre på att bearbeta obehagliga minnen när de får behandling av både beroende och PTSD samtidigt.

  24 februari 2020


 • Depression minskade hos hjärtpatienter som fick KBT

  Det är vanligt att hjärtpatienter drabbas av depression efter utskrivning från sjukhus. En KBT-behandling speciellt riktad till patienter med hjärtsjukdom visar goda resultat i en studie från Linköping. "Nedstämdheten minskade och deltagarna upplevde en ökad livskvalitet", säger Peter Johansson, forskare och sjuksköterska i Region Östergötland.

  3 februari 2020