Tidningen Forskning & utveckling

Knappt ett år efter att det nya coronaviruset upptäcktes stod de första vaccinerna redo att användas.

Hela paletten av vaccinmetoder används mot coronaviruset

Läs reportaget ur det senaste numret av tidningen Forskning & utveckling. 

 

Utmaningen att ligga steget före i en pandemi

Utmaningen att ligga steget före i en pandemi

Läs reportaget ur det senaste numret av tidningen Forskning & utveckling. 

 

”Jag försöker att leva som jag lär”, säger barnläkaren Oskar Lundgren.

Intresset för hälsa via idrotten

Läs reportaget ur det senaste numret av tidningen Forskning & utveckling. 

 

 Om tidningen 

Tidningen Forskning och utveckling ges ut av Linköpings universitet och Region Östergötland. Här presenterar vi spännande forskning och innovativt utvecklingsarbete ur våra verksamheter.

Region Östergötland och universitetet har ett gemensamt uppdrag i att bedriva medicinsk forskning och utveckling samt utbildning inom hälso- och sjukvården. En del i det uppdraget är att sprida kännedom om våra verksamheter och forskningsområden.

Tidningen är en populärvetenskaplig tidskrift där vi lyfter aktuella forskningsrelaterade frågor i form av reportage, personporträtt, krönikor, artiklar och kortnyheter. Läs mer om tidningen >>>

 • Digitalt stöd för personer med kognitiv funktionsnedsättning

  Med en digital kalender (RemindMe) upplevde personer med kognitiv funktionsnedsättning att de kunde utföra viktiga aktiviteter i vardagen och kände större tillfredställelse med utförandet. Påminnelser med ljudsignaler gav en känsla av trygghet och säkerhet. Det visar Maria Andreassens avhandling i arbetsterapi.

  6 september 2021


 • RS-virus väntas öka bland de yngsta - deltagare söks till studie

  Infektioner med RS-virus har nästan försvunnit under pandemin men väntas öka kraftigt när barn börjar på förskolan som vanligt igen. Vid Allergicentrum i Region Östergötland startar en studie med ett RS-läkemedel som kan skydda mot RS. Till studien söks nu deltagare bland de allra yngsta.

  31 augusti 2021


 • Svåra sömnproblem ökar risken för smärtspridning

  Sömnproblem (insomni) är vanliga hos patienter som söker specialiserad vård för långvarig smärta. Det visar psykologen Tobias Wiklunds avhandling från Linköpings universitet.

  11 juni 2021