Region Östergötland

Föreläsningsserien Forskning i framkant

I föreläsningsserien Forskning i framkant berättar några av våra forskningsprofiler om det senaste inom sina områden på ett lättillgängligt språk. 

Föreläsningarna arrangeras tillsammans med den Medicinska fakulteten på Linköpings universitet sex gånger per år. På grund av rådande pandemi kommer våren föreläsningar att hållas digitalt.

22 april: Covid-19 och njursjukdom

Föreläsare: Annette Bruchfeld, professor i njurmedicin
Plats: Webbinarium.
Mer information kommer.

18 februari: Hjärnans jonkanaler - måltavlor vid behandling av epilepsi

Spänningsaktiverade jonkanaler i hjärnans nerver ger upphov till elektriska signaler som gör att vi kan röra oss, känna och tänka. Förhöjd elektrisk retbarhet kan leda till epilepsi. Omkring 20 000 personer i Sverige har epilepsi som inte kan behandlas med läkemedel på ett tillfredsställande sätt. Professor Fredrik Elinders forskning syftar till att utveckla nya läkemedel som reglerar jonkanalernas funktion, så att hjärnans förhöjda elektriska aktivitet bromsas. Välkommen att ta del av spännande forskning!

Föreläsare: Fredrik Elinder, professor i molekylär neurobiologi
Tid: Torsdag 18 februari, kl. 16.30 - 17.30
Plats: Se inspelad Zoom-föreläsning

Se tidigare föreläsningar

Du kan tidigare föreläsningar på Youtube. Föreläsningarna publiceras cirka en vecka efter att de har ägt rum. Du kan hitta samtliga föreläsningar, ända från 2009. Forskning i framkant på Youtube 

Vad är du intresserad av?

Vi planerar ständigt för nya teman kommande termin. Har du önskemål om något särskilt ämnesområde som du skulle tycka är intressant att lyssna till får du gärna skicka ett tips via e-post till oss

Kontakt

Bild på Ann-Britt Wiréhn

Ann-Britt Wiréhn

Enhetschef

0706-50 57 45

e-post