Region Östergötland

Möt en forskare - personporträtt

Forskare som tittar på provrör och testtuber

Bakom medicinska upptäckter och genombrott finns människor med stort engagemang. Möt några av våra medarbetare som valt att forska som del i sitt yrke.

Forskning är ett ord som innehåller väldigt mycket. Ofta är det fokus på abstrakta saker som siffror, resultat eller komplicerade metoder. Den klassiska bilden av en forskare är en koncentrerad person i vit rock bakom provrör med färgglada vätskor. En ytterst liten del av forskare använder just sådana här experiment, och av deras tid går en mycket liten del till arbete med provrör.

Vanliga människor med ovanliga jobb

Det finns många metoder och sätt att hitta fram till ny kunskap inom medicin och vård. En del av dessa är mer eller mindre komplicerade. Men alla som forskar har också en gång varit lekmän, och lärt sig sitt speciella område efter hand.

Något som många människor, som har valt att forska, har gemensamt är att de är nyfikna och drivna personligheter. Här kan du läsa intervjuer med några av våra forskare och få en inblick i hur en forskares vardag kan se ut. 

Vill du läsa mer om våra forskare?

Med våra forskarporträtt vill vi visa upp en mer nyanserad bild av vad det innebär att arbeta med forskning. En del av porträtten har tidigare publicerats i vår populärvetenskapliga tidskrift Forskning och utveckling som du kan läsa på webben.

Läs om pågående forskning >>