Forskning & innovation

Forskare framför mikroskop

Använd Scapis biobank

Nu kan forskare ansöka om att få använda biologiskt material från SCAPIS-studien. Ansök senast 31 augusti.

Läs mer 

Bilden visar framsidan på tidningen forskning och utveckling

Senaste numret av forskning och utveckling

Tidningen Forskning och utveckling ges ut av Linköpings universitet och Region Östergötland.

Läs mer 

Bilden visar en forskare

Dags att söka forskningsmedel

Här finns information om forskningsmedel som kan sökas fram till 1 juni.

Läs mer 

 • Kan rubbad hjärtrytm bli jämn?

  Många hjärtsjukdomar beror på rubbningar i hjärtslagen. Sara Liins forskargrupp har identifierat en molekyl som verkar kunna återställa rytmen. Nu finns ett nytt nummer av tidningen Forskning och utveckling på tema läkemedel.

  24 maj 2019


 • Amerikanskt pris till Folke Sjöberg och US brännskadevård

  Folke Sjöberg, överläkare och professor i brännskadevård vid Universitetssjukhuset i Linköping, har fått ta emot ett pris från American Burns Associations för sitt och Brännskadecentrums arbete med att förbättra brännskadevården. ”Det här bidrar till att ytterligare sprida vårt goda rykte internationellt”, säger pristagaren.

  17 maj 2019


 • Stor nytta av snabbare antibiotika vid sepsis

  Tidig upptäckt och rätt antibiotikabehandling är avgörande för överlevnaden vid sepsis, visar en studie som doktoranden och infektionsläkaren Maria Andersson vid infektionskliniken i Östergötland. Studien är nyligen publicerad i European Journal of Infectious Diseases and Microbiology.

  8 maj 2019


 • Internationellt samarbete om ny vaccinationsmetod

  Hudkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping samarbetar med forskare från Brisbane om en vaccinationsmetod där vaccinet ges med mikronålar direkt till hudytan. Med den nya metoden når vaccinet snabbare och effektivare hudens immunologiska system jämfört med traditionell teknik med en vanlig nål.

  29 april 2019


 • SCAPIS biobank öppen för ansökningar

  Forskare med koppling till Region Östergötland eller Linköpings universitet kan nu lämna in ansökningar om att få använda biologiskt material från SCAPIS-studien. Sista ansökningsdag är den 31 augusti 2019.

  24 april 2019