Forskning & innovation

Bilden visar en forskare

Hur kan den regionala forskningen stärkas?

Under FORSS-dagen presenteras framgångsrika projekt och verksamheter inom forskningen samt årets FORSS-projekt. På efter...

Läs mer 

Bilden visar en föreläsare

Prata på med hjälp av appar - samtalsstöd vid demens

Christina Samuelsson berättar om Horizon 2020-projektet IN LIFE där möjligheterna med att använda kommunikationsstödjand...

Läs mer 

Bilden visar en laptop med stetoskop på

Studiedeltagare sökes till forskningsstudie

Genom att delta i en forskningsstudie bidrar du till nya medicinska upptäckter som kan hjälpa...

Läs mer 

 • Går det förutse bråck på stora kroppspulsådern?

  Bråck på stora kroppspulsådern orsakar 1 till 2 procent av världens dödsfall. Ofta vet man inte om att man har sjukdomen. Så vad kan man göra? Dick Wågsäter, professor i laboratorievetenskap, föreläser i ämnet 23 november på nästa Forskning i framkant.

  17 november 2017


 • Post doc-stöd till forskning på kvinnors hjärthälsa

  Kardiologen Sofia Sederholm Lawesson, Universitetssjukhuset i Linköping, får ett tvåårigt post doc-stöd av AFA Försäkring till sin forskning på kvinnors hjärtinfarkt. Hon ska undersöka en rad faktorer som är viktiga för prognos och behandling av kvinnor med hjärtsjukdom.

  13 november 2017


 • Nya fynd om ovanlig sömnsjuka

  Patrick Vigren har i sin doktorsavhandling undersökt Kleine-Levins syndrom, en diagnos som har förändrats över tid. Resultaten visar att patienter med sömnsjuka har en störning av arbetsminnet som verkar finnas konstant och också har ett avvikande blodflödesmönster.

  3 november 2017


 • Ny roll i vårdteamet beskrivs vetenskapligt

  För första gången beskriver en svensk studie hur den avancerade specialistsjuksköterskan arbetar i ett kirurgiskt vårdteam. "Rollen ses som mycket viktig för sjukvårdens utveckling ", säger Susanne Kvarnström, forskare och HR-strateg i Region Östergötland.

  27 oktober 2017


 • Appar som samtalsstöd vid demens

  Kan modern teknik som appar hjälpa individer med demens och personer i dess närhet att kommunicera bättre? Det tror Christina Samuelsson, biträdande professor i logopedi, som forskar i ämnet och kommer föreläsa på Forskning i framkant 26 oktober.

  23 oktober 2017