Forskning & innovation

Bilden visar framtidsforskning

Intresserad av forskning i framkant?

Här hittar du höstens föreläsningar i vår populärvetenskapliga serie Forskning i framkant.

Läs mer 

"Lagkänslan betyder mycket"

Läs reportaget ur det senaste numret av tidningen Forskning & utveckling.

Läs mer 

Bilden visar färgglada provrör

Skänk pengar eller bidra till forskning

Du kan bidra till att nya upptäckter kommer människor till del och hjälper dem som behöver.

Läs mer 

 • Christopher Sjöwall tar emot LiU:s Fernströmpris

  Reumatologen Christopher Sjöwall får årets lokala Fernströmpris av Linköpings universitet för sin forskning om den reumatiska sjukdomen SLE. Han tar emot utmärkelsen tillsammans med andra pristagare från hela landet på Forskningens dag i Lund i dag.

  6 november 2019


 • Protein användbart som sjukdomsmarkör för MS

  Irene Håkansson, överläkare vid neurologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, har i sin avhandling studerat markörer för sjukdomsaktivitet vid Multipel skleros (MS). Hon ser att höga nivåer av ett protein som frisätts från skadade nervceller till ryggvätska kan förvarna om ett mer aggressivt sjukdomsförlopp.

  30 oktober 2019


 • Primärvården viktig vid diagnostik av demenssjukdom

  Primärvårdens utredning är viktig för träffsäkerheten i diagnostiken av demenssjukdom. Det visar distriktsläkare Anna Segernäs Kvittings avhandling från Linköpings universitet.

  21 oktober 2019


 • Hjärtskada i samband med kirurgi

  Torsdagen den 24 oktober, föreläser Michelle Chew, professor i anestesi och intensivvård tillsammans med Henrik Andersson, förste forskningsingenjör, i Forskning i framkant på Universitetssjukhuset i Linköping.

  17 oktober 2019


 • Stressfraktur ses med nya ögon

  Stressfrakturer, som också kallas utmattningsfrakturer, är sprickor i benen som hos idrottare uppstår efter en hård träning. Dessa stressfrakturer har tendens att läka dåligt och ger ofta besvär under långt tid. Systrarna Kallur stoppades båda i sin idrottskarriär av stressfrakturer som ledde till inställda tävlingar, operationer och långa rehabiliteringar.

  16 oktober 2019