Forskning & innovation

Bilden visar en kille som har ont i nacken

Träning kan minska nacksmärta

En lång tids hemträning i form av både specifik styrketräning och stretching kan minska smärtupplevelsen hos kvinnor med...

Läs mer 

Bildlänk till SCAPIS, unik hjärt- och lungstudie

SCAPIS: unik hjärt- och lungstudie

Just nu pågår en världsunik forskningsstudie i Sverige. Sex universitetssjukhus undersöker 30 000 svenskar för att samla...

Läs mer 

Bilden visar en laptop med stetoskop på

Studiedeltagare sökes till forskningsstudie

Genom att delta i en forskningsstudie bidrar du till nya medicinska upptäckter som kan hjälpa...

Läs mer 

 • Gemensam satsning på trygg vårdmiljö

  Hur kan vårdmiljön bli så trygg och säker som möjligt? Region Östergötland, Region Örebro län och Region Jönköpings län samarbetar i en studie där bland annat sjuksköterskor och undersköterskor intervjuas om sin syn på vård- och arbetsskador.

  24 juli 2017


 • Söker stressnivåer i hårstrån

  Tomas Faresjö, professor vid LiU, får sju miljoner från Afa försäkring för att undersöka långtidsstress hos yrkesverksamma. Många tidigare studier visar på att långvarig stress ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

  19 juli 2017


 • Förbättrad sömnkvalitet hos föräldrar som övernattar på sjukhus

  Om familjen får möjlighet att samlas på sjukhuset när ett barn är inlagt sover föräldrarna bättre. De blir också på bättre humör och upplever en större trygghet, visar barnsjuksköterskan Charlotte Angelhoffs doktorsavhandling från Linköpings universitet.

  13 juli 2017


 • Kliniska forskarbefattningar är klara

  Nu är de kliniska forskarbefattningar klara efter ansökningsförfarande och granskningsprocess. Det är de tidigare universitetsbefattningarna som nu är kliniska forskarbefattningar.

  4 juli 2017


 • Likheter mellan triggerfinger och onda hälsenor

  Det finns likheter mellan triggerfinger och onda hälsenor. Det ser specialistläkaren Anna-Carin Lundin i sin doktorsavhandling. Resultaten öppnar för nya förhållningssätt till behandling av tillståndet där fingrarna ”hakar upp sig”.

  21 juni 2017