Region Östergötland

Presskommentar med anledning av Dagens Medicins sjukhusranking

[2019-01-23]

Idag, onsdag, presenterar Dagens Medicin sin ranking över Sveriges bästa sjukhus 2018. Moderaterna och Kristdemokraterna konstaterar att det är både ris och ros till den östgötska vården och menar att åtgärder för att vända vårdkrisen nu måste sättas i verket. 

Vi kan tyvärr konstatera att Universitetssjukhuset i Linköping tappat ytterligare en placering i rankingen av Sveriges bästa universitetssjukhus. Det är inte speciellt förvånande, vi har under en längre tid sett hur US kämpat med bemanning och därmed bristen på vårdplatser. Det är naturligt att det även sätter spår i den här typen av mätningar. Tillgängligheten är fortfarande väldigt hög, vilket är glädjande, även om det inte gäller cancervården och strokevården där mycket mer finns att göra, kommentarar Marie Morell (M), oppositionsråd.

Samtidigt är det är mycket positivt att Vrinnevisjukhuset hamnar på en hedrande fjärdeplats i kategorin ”mellanstora sjukhus”. Vrinnevi föll ner ganska långt i listan förra året, men har jobbat strukturerat för att komma till rätta med flera av de problem som man hade då. Lasarettet i Motala håller sig fortsatt i toppen, även om man har tappat några placeringar och verkar ligga närmare en femteplats än tredjeplatsen. Även här är det och har varit kämpigt på sjukhuset, vilket självklart avspeglar sig i resultatet, säger Per Larsson (KD), oppositionsråd.

Den östgötska sjukvården levererar en vård av väldigt hög klass som vi ska vara stolta över. Våra medarbetare gör ett enastående jobb varje dag. Men vi måste se till att förutsättningarna för våra medarbetare finns för att kunna fortsätta leverera en vård i världsklass. Vi från Moderaterna och Kristdemokraterna har länge påpekat att vi måste ta vårdkrisen på allvar och har under lång tid kommit med konkreta åtgärder för att vända krisen – vilka också antogs av regionfullmäktige i november. Nu är det dags för den styrande koalitionen att börja leverera, avslutar Morell och Larsson.

För ytterligare information: Marie Morell (M), 0703-16 98 00 Per Larsson (KD), 0702-88 21 34