Forskning & innovation

Bildlänk till SCAPIS: unik hjärt- och lungstudie

Forskare framför akvarium

Bildlänk till filmen vi har en vision

 • Kan epigenetik förklara varför vanliga sjukdomar ökar?

  Sjukdomar som allergi, astma och reumatism blir allt vanligare. Det kan inte förklaras enbart på genetisk väg men kanske med det nya forskningsfältet epigenetik? På torsdag, den 20 oktober, föreläser Colm Nestor om sin forskning från Linköpings universitet.

  18 oktober 2016


 • Mångfald i tarmen skydd mot astma

  Barn som får astma och allergi i barndomen har redan som spädbarn förändrat immunsvar vid slemhinnorna mot bakterier i tarmen. Fynden från en ny studie från Linköpings universitet pekar även på att mammans immunförsvar kan spela en roll för utveckling av astma och allergi hos barnet.

  10 oktober 2016


 • Nu är Stora fryshotellet invigt

  Det var en aning varmare än vanligt i Stora fryshotellet när nya Biobanksfaciliteten, Forum Östergötland och kliniska forskningsenheten officiellt invigdes. En månghövdad publik såg på när Region Östergötlands regiondirektör Mats Uddin och LiU:s rektor Helen Dannetun klippte av bandet.

  27 september 2016


 • Möjligt att förutsäga hur MS utvecklas

  Immunceller hos patienter med multipel skleros fungerar annorlunda än celler från friska individer. Den skillnaden har forskare vid Linköpings universitet utnyttjat för att utveckla en metod som kan förutsäga sjukdomsaktivitet.

  14 september 2016


 • Maria Landén Ludvigsson - årets fysioterapeut 2016

  Maria Landén Ludvigsson får utmärkelsen för att hon utmanat strukturer och visat hur fysioterapeuters kompetens kan användas för att öka patientnöjdheten och resurseffektiviteten inom primärvården.

  8 september 2016