Forskning & innovation

Bildlänk till SCAPIS: unik hjärt- och lungstudie

Forskare framför akvarium

Bildlänk till filmen vi har en vision

 • Ljusteknik visar hur de minsta kärlen mår

  I Linköping är mikrocirkulationsundersökningar en tilläggsundersökning i SCAPIS. Det är en innovation från Linköpings universitet där ljusteknik avslöjar tidiga förändringar i de minsta blodkärlen.

  21 juli 2016


 • Ny upptäckt om hur innerörat fungerar

  Forskare har funnit att de delar av innerörat som bearbetar ljud som tal och musik verkar fungera annorlunda än andra delar av innerörat. Bakom upptäckten står forskare från bland annat Linköpings universitet.

  13 juli 2016


 • Magsmärta kan komma från hjärnan

  Kan smärtan i magen komma från hjärnan? Hjärnan och tarmen verkar prata med varandra mer än vad man trott. Nu ska en studie kartlägga om störningar i nervbanorna mellan tarm och hjärna kan orsaka smärta och depression vid irritabel tarmsjukdom, IBS.

  12 juli 2016


 • Metoder att förbättra urval till invasiv kranskärlsröntgen

  Med skonsamma metoder kan man hitta patienter med förträngningar på hjärtats kranskärl. Jakob De Geer har i sin avhandling undersökt hur urvalet till konventionell röntgenundersökning kan förbättras.

  29 juni 2016


 • Samband mellan epilepsi och autism

  Patienter med epilepsi har en ökad risk att drabbas också av autism, och det har även deras syskon och barn. Det visar ny forskning från Universitetssjukhuset i Linköping, som har publicerats i vetenskapstidskriften Neurology.

  22 juni 2016