Forskning & innovation

Bildlänk till SCAPIS: unik hjärt- och lungstudie

Forskare framför akvarium

Bildlänk till filmen vi har en vision

 • Samband mellan epilepsi och autism

  Patienter med epilepsi har en ökad risk att drabbas också av autism, och det har även deras syskon och barn. Det visar ny forskning från Universitetssjukhuset i Linköping, som har publicerats i vetenskapstidskriften Neurology.

  22 juni 2016


 • Antibiotikaresistenta bakterier ökar i Östergötland

  Antalet patienter med antibiotikaresistenta bakterier ökar i Östergötland, visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten. Nu krävs kraftfulla satsningar på medicinsk forskning för att hitta nya sätt att behandla infektioner och motarbeta problemet, skriver Håkan Hanberger, Johan Dabrosin och andra forskningsföreträdare i en debattartikel.

  21 juni 2016


 • KBT via nätet minskade förlossningsrädsla

  Mer än var tionde gravid kvinna har en svår förlossningsrädsla. Kognitiv beteendeterapi via nätet fungerar som behandling, visar Katri Nieminens doktorsavhandling från Linköpings universitet.

  9 juni 2016


 • Ny metod ska hjälpa deprimerade

  En ny behandling mot depression startar nu på Universitetssjukhuset i Linköping. Med magnetisk stimulering av nervceller djupt nere i hjärnan ska svårt deprimerade personer få hjälp. Metoden finns enbart på ett fåtal sjukhus i världen.

  8 juni 2016


 • Pris till folkhälsoforskare

  Margareta Kristenson, professor vid Linköpings universitet, har av Kungliga Vetenskapssamhället i Uppsala tilldelats årets pris för populärvetenskaplig insats av utmärkt kvalitet.

  27 maj 2016