Forskning & innovation

Bildlänk till SCAPIS, unik hjärt- och lungstudie

SCAPIS: unik hjärt- och lungstudie

Just nu pågår en världsunik forskningsstudie i Sverige. Sex universitetssjukhus undersöker 30 000 svenskar för att samla...

Läs mer 

Bildlänk till sök utlysta forskningsmedel

Sök utlysta forskningsmedel

Här hittar du all information om forskningsmedel som kan sökas via Region Östergötland. Inom Region Östergötlands klinik...

Läs mer 

Bildlänk till vi har en vision

Vi har en vision i Region Östergötland

Region Östergötlands medarbetare deltar i forskning som spänner över stora delar av den medicinska vetenskapen...

Läs mer 

 • Tidningen Forskning och utveckling på tema hjärta

  Vägen till ny klaff har blivit kortare och försämring i hjärtsvikt kan upptäckas innan patienten upplever symtom. Om det och mycket annat berättar vi i tidningen på tema hjärta.

  2 december 2016


 • Blodsockerreglering försämrad innan diabetes bryter ut

  Typ 1-diabetes är den vanligaste livshotande, obotliga sjukdomen hos barn och ungdomar i Sverige. Förmågan att reglera blodsockret försämrades långt innan barnen insjuknade, ser Linda Åkerman i sin doktorsavhandling från Linköpings universitet.

  24 november 2016


 • Snabbare uppe på benen efter höftfraktur

  Ett befintligt läkemedel kan bidra till att patienter snabbare kommer på benen efter en höftfraktur, enligt en europeisk samarbetsstudie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Bone Joint Surgery. Fyndet pekar på att behandlingen kan påskynda läkningen av benbrott.

  22 november 2016


 • Se filmen från innovationsveckan 2016

  Ögon på självkörande bilar, världens största 3D-modell, eller robotmedarbetare i vården. Under innovationsveckan, vecka45, fylldes Östergötland med inspirerande och innovativa aktiviteter.

  18 november 2016


 • Posttraumatisk stress efter våldtäkt

  Fler kvinnor än män lider av posttraumatiskt stressyndrom och orsaken är ofta ett sexuellt övergrepp. Det föreläste professor Markus Heilig om på Psykiatriska veckan i Norrköping.

  17 november 2016