Forskning & innovation

Bilden visar en laptop med stetoskop på

Studiedeltagare sökes till forskningsstudie

Genom att delta i en forskningsstudie bidrar du till nya medicinska upptäckter som kan hjälpa...

Läs mer 

Bilden visar en forskare

Dags att söka forskningsmedel

Här finns information om forsknings-medel som kan sökas. Sista ansökningsdatum 1 juni 2017.

Läs mer 

Bilden visar en framtida digital bild

Välkommen till en talkshow…

…om hur ny teknik kan ge dig en bättre hälsa och vård. Evenemanget är gratis och öppet för alla. Boka din plats redan nu...

Läs mer 

 • Patienter med tidig Parkinson tog upp läkemedel bättre

  Levodopa (LD) är ett ämne som kan omvandlas till dopamin i hjärnan och lindra symtom hos patienter med Parkinsons sjukdom. Distriktsläkaren Maria Nords doktorsavhandling från Linköpings universitet visar att upptaget är mer gynnsamt hos patienter i ett tidigare skede av sjukdomen.

  24 maj 2017


 • Metod att förutse influensaepidemier

  Det skulle vara en stor vinst att kunna förutsäga influensaepidemier och få en snabb och samlad lägesbild. Armin Spreco har utvecklat en metod för att upptäcka och förutse tidpunkten och höjden för toppen av influensaepidemier.

  18 maj 2017


 • Vinnovamiljoner till AI-forskning inom bildmedicin

  En nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys ska skapas i Linköping, med stöd av 10 miljoner kronor från Vinnova. Här ska akademi, sjukvård och industri mötas för att omsätta tekniska framsteg inom AI-teknik till patientnytta i form av kliniskt användbara verktyg.

  12 maj 2017


 • Nytt konferens- och utbildningscenter på Vrinnevisjukhuset

  I dag invigdes de nya lokalerna för möten och föreläsningar på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. ”Det här är ett fysiskt bevis på ett gott samarbete”, sa Johan Dabrosin Söderholm, dekanus på Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet.

  28 april 2017


 • Kognitiva förmågor påverkar hur ansträngande det är att lyssna

  Både arbetsminneskapacitet och inhibitionskontroll påverkar hur ansträngande en individ upplever en lyssningssituation med många ljudkällor. Det visar Victoria Stenbäcks avhandling från Linköpings universitet.

  28 april 2017